40 anys fent esport amb tu
L’Ajuntament de València aprova una moció en la qual reconeix la labor de la Fundació Esportiva Municipal per les seues quatre dècades de servei a l’esport valencià
Fa 40 anys naixia la Fundació Esportiva Municipal de València, una entitat que sorgia amb la intenció de fomentar l’esport de la ciutat. L’absència de cultura esportiva a la València dels 80 era quasi total. Fins llavors, clubs i esportistes avançaven en solitari i la promoció de l’activitat física encara no havia trobat lloc en l’agenda municipal. No obstant això, el 10 d’abril del 1981, per unanimitat, el ple de l’Ajuntament de València aprovava la creació de la FDM, un organisme autònom que s’encarregaria, d’una banda, de dinamitzar l’esport a la ciutat, i, per un altre, de la seua gestió.
Han passat quatre dècades i la labor de la Fundació Esportiva Municipal ha convertit a València a la ciutat de l’esport. La ciutat del Turia és, hui dia, referent en l’organització d’esdeveniments esportius –sense anar més lluny, aquest cap de setmana el Pavelló de la Font de Sant Lluís acull la setena parada del World Padel Tour–, però també ha aconseguit consolidar una xarxa de col·laboració i suport juntament amb clubs i federacions, recolzant l’esport des de la base.
Per tot això, l’Ajuntament de València ha aprovat una moció, a proposta de la regidoria d’Esports, en la qual es reconeix el treball de la FDM per haver dinamitzat l’esport a la ciutat “i continuar apostant per la cultura de l’esport, especialment en l’esport base, inclusiu i igualitari”.
A més, el ple ha volgut valorar l’acompliment de les treballadores i els treballadors de l’entitat durant aquests anys i s’ha referit expressament a la seua labor durant els anys 2020 i 2021 en els quals la crisi sanitària de la Covid-19 ha condicionat enormement les possibilitats de practicar activitat física i l’organització de competicions i esdeveniments esportius.
València, capital de l’esport
Al llarg d’aquests anys, la Fundació Esportiva Municipal ha sigut clau en el desenvolupament de l’esport a la ciutat. L’organisme va iniciar la seua activitat en un moment en el qual l’esport mancava de suports per part de l’administració i la promoció de l’activitat física era inexistent.
Així, a principis de la dècada dels 80, la ciutat no comptava amb instal·lacions esportives. Hui són quasi 140 i permeten acollir entrenaments i competicions de més de 60 disciplines.
A més, inculcar a la població l’hàbit quotidià de la pràctica d’activitat física ha sigut sempre una prioritat per a l’entitat. En aquest sentit, les Escoles Esportives Municipals poden considerar-se un èxit. Per la iniciativa, que està dirigida a la població escolar han passat més de 200.000 xiquetes i xiquets valencians entre els 4 i 18 anys en aquestes dues dècades.
Desé aniversari del voluntariat
Un altre dels grans assoliments de l’entitat és la posada en marxa de l’Oficina del Voluntariat Esportiu, que celebra en aquest 2021 el seu desé aniversari. La participació de voluntaris i voluntàries en els esdeveniments esportius és imprescindible, més encara, en un moment en el qual garantir el compliment dels protocols i les mesures sanitàries és fonamental per a poder dur-los a terme.
Per aquest motiu, la moció aprovada per l’Ajuntament de València també reconeix la labor i l’acompliment del voluntariat “per la seua vocació altruista esportiva al llarg d’aquests 10 anys”.