La Fundació Esportiva revisa el seu Pla Estratègic de l’Esport, que ja gaudix d’un 80% d’execució
La Junta rectora de la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València ha aprovat la Revisió del Pla Estratègic de l’Esport de València que, després de quatre anys de la seua publicació, fa balanç del seu grau d’execució i compliment. Esta revisió, duta a terme pels doctors Ramón Llopis i José Campos de la Universitat de València, i Alicia López de la Universitat Politècnica, ha conclòs que el grau d’execució del Pla és “alt”, ja que el 80 per cent de les accions previstes es troben en estos moments finalitzades o en execució.
La revisió s’ha dut a terme basant-se en la pròpia estructura del Pla Estratègic, que es va dividir en tres grans àrees:
- Espais esportius.
- Esport, salut i educació
- Esport, economia i projecció externa.
Dins d’estos tres grans blocs es van distribuir les 80 accions concretes a dur a terme, cada una d’elles emmarcada en algun dels 15 projectes, de caràcter més general.
En la part crítica, el Consell Metodològic ha recordat que de les 80 accions que contempla el Pla, únicament 16 no s’han pogut posar en marxa, encara que reconeix que es tracta principalment d’accions que no han pogut activar-se degut principalment a la complicada conjuntura econòmica que ha viscut el nostre país en els últims anys i que, de cara al segon període d’execució fins al 2020 podran posar-se en marxa.
A este respecte, el regidor d’Esports, Cristóbal Grau, va voler posar en valor el document marc que ha regit les principals decisions de la seua delegació durant la present legislatura ja que “en un moment econòmicament complicat com el que hem travessat, el Pla ha facilitat enormement la presa de decisions, que possiblement haguera sigut molt menys encertada sense ell, ja que ens ha ajudat a conéixer exactament on i de quina manera centrar els nostres esforços com a Ajuntament, optimitzant al màxim els recursos disponibles”.
Quant a esta revisió del Pla, Grau ho considera “molt necessari, ja que ens oferix una fotografia de l’estat de les fites que ens marquem al seu dia i, igual que va succeir quatre anys arrere, el present document ha de servir-nos per a orientar-nos sobre la realitat del nostre esport i, al mateix temps, marcar-nos les línies estratègiques de govern que s’ha de seguir en el futur”.
I és que la finalitat del Pla és la d’aportar el màxim d’informació possible, marcant el camí que s’ha de seguir en les estratègies de govern municipal, així com en la suma d’esforços de tots els agents implicats en busca de polítiques esportives integradores en benefici del nostre esport i de la projecció de València.
Un pla que va nàixer en 2009 “per a tots”
Cal recordar que el Pla Estratègic de l’Esport de València va nàixer com a encàrrec de la Junta rectora de la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València en la sessió ordinària celebrada el 13 de novembre del 2009 als seus tècnics. Es tractava d’elaborar un pla conjunt de tot el sistema esportiu de València, en el que es van implicar i van col·laborar els fins a 2.200 veus diferents relacionades amb el món de l’esport. 60 federacions esportives, més de 200 clubs, 200 tècnics, 220 entitats i institucions i més d’1.000 propostes ciutadanes. Van quedar arreplegues d’eixa manera les inquietuds de les administracions públiques, el sector empresarial, el sector de servicis i de comerç, les universitats, els clubs, les associacions i federacions esportives, les empreses esportives, les AMPA’s, les associacions veïnals, les falles, el sector dels mitjans de comunicació, el sector turístic i totes les persones particulars lo que van desitjar. L’aspiració va ser aconseguir una visió de futur compartida per tots estos agents, que els permetera endinsar-se i afrontar el futur de l’esport de la nostra ciutat amb criteris sòlids, exposats pels més destacats especialistes en cada una de les matèries.
Es va plantejar com un procés tècnic en el seu desplegament i execució, amb òrgans i estructura pròpia al marge de qualsevol altra activitat. Per al disseny i control metodològic es va comptar amb la participació activa i permanent de tres doctors pertanyents a la Universitat de València i a la Universitat Politècnica de València que, des de la seua independència, van garantir la idoneïtat del procés i l’objectivitat dels resultats durant tot el seu desenrotllament.
El document de la Revisió del Pla Estratègic de l’Esport de València pot consultar-se en este enllaç: http://bit.ly/1GrHVSu