Notes de premsa

La ‘reina’ dels escacs en la ciutat on va nàixer la Dama

 • ,

L’escaquista xinesa Hou Yifan reina hui en l’escacs femenins ostentant el títol de campiona mundial amb què ha aterrat a València, bressol dels escacs, per a participar en alguns actes del Festival Internacional que se celebren estos dies i visitar l’origen dels escacs modern i de la peça clau d’este esport mil•lenari: la dama.

La jove escaquista, de 22 anys, ha assistit a la presentació del festival que ha tingut lloc este matí en el complex esportiu La Petxina de València on este cap de setmana tindrà lloc el torneig per equips Ciutat de València que arriba ja a la seua novena edició i en el que participaran més de 120 jugadors de 40 equips.

La 'reina' del ajedrez en la ciudad donde nació la Dama

La ‘reina’ del ajedrez en la ciudad donde nació la Dama

Junt amb ella han participat en la presentació el director gerent de la Fundació Esportiva Municipal, José Vicente Berlanga, el vicepresident de la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, Luis Barona, Basilio López per part de l’organització del Festival (que va a càrrec del club Ciutat Vella amb la col•laboració de la FDM) i l’historiador José Antonio Garzón sobre els treballs de la qual es basa l’exposició de la sala tematitzada sobre l’origen dels escacs que albergarà el torneig este cap de setmana.

També en eixa sala se celebraran les simultànies que oferirà la campiona mundial el divendres a la vesprada contra diversos jugadors invitats per l’organització. Tot un espectacle per als aficionats a este esport que podran assistir gratuïtament fins a completar l’aforament.

Su presencia en el Festival pretende promocionar la práctica del ajedrez pero, sobretodo, fomentar este deporte entre las mujeres

Su presencia en el Festival pretende promocionar la práctica del ajedrez pero, sobretodo, fomentar este deporte entre las mujeres

Hou Yifan s’ha mostrat hui molt il•lusionada amb la seua visita a València, on encara no havia estat, pel fet de ser la ciutat on es va originar els escacs modern i on va sorgir la peça de la dama. L’escaquista xinesa ha reconegut el bon nivell dels jugadors espanyols i, també, de les jugadores. Precisament, ha puntualitzat que amb la seua presència en el Festival pretén promocionar la pràctica dels escacs però, sobretot, fomentar este esport entre les dones.

Amb una puntuació ELO de 2.650, Yifan ha reconegut que el seu objectiu a llarg termini és superar eixa marca i ha explicat, preguntada pel seu secret per a traure’s una carrera i ser esportista d’alt nivell, que els estudis li han permés millorar també en els escacs, una disciplina en què s’utilitza l’intel•lecte i es necessita una ment desperta i cultivada. Així mateix, ha reconegut que, si és el cas, ha tingut molta sort per la gent que li ha rodejat, començant pels seus pares, que li han animat i ajudat a poder dedicar-se als escacs d’alt nivell sense descuidar els seus estudis.

José Vicente Berlanga, ha destacado el nivel profesional y humano de Hou Yifan

José Vicente Berlanga, ha destacado el nivel profesional y humano de Hou Yifan

Durant la seua intervenció, el director de la FDM, José Vicente Berlanga, ha destacat el nivell de Hou Yifan i li ha donat la benvinguda a un complex esportiu que ha cridat l’atenció de l’escaquista, precisament, per albergar en un mateix espai tantes disciplines esportives i servir de punt de trobada per a l’esport en general.

Berlanga també ha volgut destacar la importància del torneig per equips Ciutat de València que, en la seua novena edició, reunirà a uns 40 equips i a prop de 120 jugadors, “el que demostra la importància d’este torneig a tots els nivells”.

Una altra de les activitats estrela del Festival serà el torneig d’escacs de ELO internacional Sub-1.850 que es disputarà entre el 1 i el 7 d’agost del 2016 en la sala dels escacs del Complex Esportiu i Cultural La Petxina.

La campeona mundial visita la sala tematizada donde se muestra la evolución de la historia del ajedrez

La campeona mundial visita la sala tematizada donde se muestra la evolución de la historia del ajedrez

Després de la presentació, l’historiador José Antonio Garzón ha guiat la campiona mundial per la sala tematitzada. Es tracta d’una rigorosa exposició sobre la Història dels escacs, plasmada en 14 panells, de forma nova i didàctica, a través d’un mapa d’Europa de finals del segle XV, on es localitzen els documents primerencs (1475-1520) dels escacs modern, és a dir, amb la dama o reina amb el moviment actual.

De forma gràfica i amena s’acredita que els escacs modern, inventat a València, es va expandir per Castella, Itàlia, França i Alemanya, en a penes 40 anys, posant fi, gràcies a la innovació d’una genial generació d’escaquistes valencians, a set segles de pràctica d’escacs aràbics – medieval a Europa.