8 de març, dia de la dona… esportista
Sabries anomenar deu esportistes dona d’elit de la teua comunitat?
Esta va ser la pregunta que ens va portar a impulsar el documental “Campeonas Invisibles”, en el que tracta de presentar i, més important encara, conscienciar, d’eixa invisibilitat en què viuen les dones esportistes.
“Campiones i referents”. En el curt, de 15 minuts de duració, apareixen els testimonis de la periodista María Escario, l’exjugadora de bàsquet Anna Montañana, l’exatleta Marta Fernández de Castro, l’olímpica d’hoquei Lola Riera o l’atleta Martina Lapuente.
Este documental és una de tantes accions que busca aconseguir la igualtat real entre hòmens i dones.
Almenys en l’esport.
“Un objectiu de la regidoria és disminuir la diferència de gènere en la pràctica esportiva”; són paraules de Maite Girau, que ha destacat l’existència de “moltes dones que practiquen esport però es veu molt poc els seus resultats”.
Per això este documental és un instrument d’educació.
D’altra banda, col·laborar amb esdeveniments com “Va de dona” (un dels actes centrals de la Setmana de la Dona, i que pretén acostar la pilota a les dones i a la societat en general); la “Carrera de la Mujer” (pròxim dia 9 d’abril on s’espera que participen més de 14.000 dones); el “10K Fem – Día de la mujer… ¡Deportista!” (tercera edició del primer 10k exclusivament femení, que es va celebrar el passat cap de setmana); la “II Marxa contra la violencia de génere” (en la que més de 7.500 persones van mostrar la seua solidaritat i reivindació en un ambient lúdic – esportiu en la seua primera edició); la “Women’s Health Fit Night Out” (per a fomentar els hàbits saludables entre les dones i posar a la seua disposició nostra oferta esportiva),… són només alguns exemples d’això.
Mostra que anem en el camí adequat és el Circuit Divina Pastora de Carreres Populars de València, que es consolida gràcies a l’augment de la participació femenina. I és que el Circuit s’ha convertit en porta d’entrada de moltes persones al món del running, sent especialment significativa l’evolució de la participació femenina. El 10 d’abril del 2005, la primera prova d’este circuit pels barris de la ciutat, va assistir a la victòria d’Antonia Serrano Jareño en una edició que va contar només amb 78 dones inscrites. En 2016, va haver-hi 2.772 dones inscrites al circuit complet.
És evident que la dona ha arribat al món de les proves populars per a mantindre i sostindre el seu creixement i València, amb les seues condicions de climatologia i altimetria, és una invitació constant a la pràctica esportiva. Tot i que encara ens trobem lluny dels percentatges de participació de dones que tenen els països nòrdics, la corba ascendent invita a creure que València prompte estarà en condicions de superar el 40% de presència femenina en les carreres. En la 10K paral·lela a la Marató València, ja arriba al 50% de participants i la seua presència en Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso apuja diversos punts cada edició.