La Regidoria de Sanitat, Salut i Esports fa balanç del “Programa Activitat Física i Salut”
La regidora de Sanitat, Salut i Esports de l’Ajuntament de València, Maite Girau, s’ha reunit este matí amb els directors de les àrees Clíniques i d’Infermeria dels diferents centres d’atenció primària on s’ha aplicat el pla pilot del “Programa Activitat Física i Salut” en la seua primera fase d’implantació.
En esta primera fase s’han adscrit al programa un total de 124 pacients, dels quals el 71,83% afirma que ha millorat la seua salut després de realitzar el programa i un 57,75% sent que millora del dolor i dels problemes emocionals. Pel que fa als centres esportius que han registrat major participació destaquen el Cabanyal (20,97%), Velòdrom (20,16%) i Fuensanta (18,55%).
L’acte, que ha tingut lloc en el Saló de Conferències del Complex Esportiu Cultural Petxina, ha consistit en una reunió tècnica en la qual s’ha avaluat l’efectivitat d’este projecte que pretén unir les seues dos àrees d’actuació, esport i salut, a causa de l’estreta relació que mantenen estes matèries. En la trobada ha participat el Cap de Servei d’Esports de la Fundació Esportiva Municipal, José Manuel Brotons Piqueres, qui ha destacat les novetats del programa per a 2017.
Els professionals sanitaris que han assistit a la trobada corresponen als departaments dels hospitals València-Clínic-Malvarrosa, Arnau de Vilanova-Llíria, València-La Fe, València-Dr. Peset i València-Hospital General. També han estat presents els coordinadors d’Infermeria i caps de Zona Bàsica dels centres de salut implicats en el programa.
La delegada del consistori en matèria de Salut, Sanitat i Esports, ha estat acompanyada per la directora de Sanitat i Salut Pública, Ana Mª García García i pel subdirector general de Planificació i Organització Assistencial, Carlos Fluixà, tots dos pertanyents a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.
Girau ha manifestat que “es tracta d’un programa nou perquè permet promocionar l’esport com a hàbit de vida saludable i sense medicació per a poder millorar també la salut de les persones. Des de l’Ajuntament treballem en la implementació d’estratègies de salut dins de la xarxa de ciutats saludables i este és un projecte que encaixa perfectament”, ha assenyalat. Ara “volem consolidar el programa i seguir avançant perquè la prescripció d’exercici físic des dels centres de salut siga ja una realitat per a totes i per a tots”, ha conclòs.
Enguany el programa es posa en marxa de nou amb una oferta de 260 places, repartides en 13 grups, una xifra que es pot ampliar si la demanda de pacients així ho requereix.
El “Pla d’Activitat Física i Salut” es va posar en marxa l’any passat amb l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida dels ciutadans, augmentant els nivells d’activitat física dels adults més sedentaris o amb alguna patologia.
Per a això, els metges d’atenció primària poden receptar activitat física i derivar el pacient a les instal·lacions esportives municipals, on professionals esportius s’encarreguen de supervisar els programes d’activitat proposats pel facultatiu, amb qui es realitza el seguiment del pacient.