Arranca el congrés de pilota valenciana que debat els seus reptes per al segle XXI
El congrés “La pilota valenciana: reptes per al segle XXI”, organitzat per la Generalitat Valenciana i la càtedra d’este esport en la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Esportiva Municipal, ha sigut inaugurat este matí en les instal·lacions d’ADEIT-Fundació Universitat Empresa.
A l’acte d’obertura ha assistit el director gerent de la Fundació Esportiva Municipal de València, José Vicente Berlanga, qui ha estat acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la diputada d’Esports de la Comunitat Valenciana, Isabel García; el vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño; el director d’oficines de zona i assessorament de Bankia, Juan Barberá Chirivella; i el responsable de màrqueting de Caixa Popular, Francesc Josep Alós.
Al llarg de tres dies, fins al pròxim 28 de setembre, experts en pilota valenciana, jugadors professionals i amateurs, així com aficionats a este esport, es reunixen per a debatre el futur de la pilota. Unes jornades que transcorreran amb taules redones i tallers participatius per als assistents, i en les que s’abordarà el passat, el present i, sobretot, els reptes de futur de l’esport autòcton valencià.
Com ha declarat el director gerent de la Fundació Esportiva Municipal, José Vicente Berlanga, “com no podia ser d’una altra manera, des de l’Ajuntament de València, a través de la seua Regidoria d’Esports i la seua Fundació Esportiva Municipal, ens sumem d’una manera decidida i compromesa a esta aposta per tornar el nostre esport autòcton on es mereix. Des de la FDM hem posat en marxa, en este curs escolar, acabat de començar, 22 escoles esportives dedicades a este esport, que s’impartiran en 10 centres escolars i que comptaran amb la participació de 178 alumnes i alumnes. A més, a disposició dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat de València es troben les nostres instal·lacions esportives per a practicar la pilota, com són el poliesportiu Benicalap, el poliesportiu Benimàmet, el poliesportiu Natzaret i el centre municipal de pilota valenciana de Borbotó. Entre tots ells, el passat any 2016, van sumar més de 28.500 usos esportius”.
Les jornades giraran al voltant dels principals problemes que afecten este esport com la poca regulació en l’àmbit professional i la seua escassa presència en els mitjans de comunicació. També es tractaran els importants avanços obtinguts en els últims anys, amb l’augment de la figura de la dona en l’escenari esportiu i el treball que s’està efectuant des de la base perquè xiquets i xiquetes s’interessen, coneguen i practiquen les diverses modalitats que oferix la pilota valenciana.
El congrés reunix esportistes professionals de la pilota, així com a professionals nacionals i internacionals de la comunicació, institucions polítiques valencianes i figures de l’esport municipal, entre altres personalitats representatives de la Comunitat.
La Generalitat Valenciana i la Universitat de València treballen, amb la col·laboració de la Fundació Esportiva Municipal i la Càtedra de Pilota Valenciana, per a garantir el futur d’este esport amb tant d’arrelament en la societat valenciana.