Notícies

El projecte Eyesport de l’IBV combina l’anàlisi d’imatges i la intel·ligència artificial per a fer la pràctica esportiva més eficient i saludable

 • 

El treball de l’Institut de Biomecànica (IBV), orientat a la millora de les condicions dels esportistes en matèria de salut i rendiment, s’ha plasmat a través del projecte Eyesport. Es tracta d’una combinació de tecnologies d’anàlisis d’imatges i intel·ligència artificial (IA) per a obtindre millores en productes i serveis que permeten una pràctica esportiva més eficient i saludable.

Aquest projecte s’ha desenvolupat amb la cooperació del CAR del Circuit Ricardo Tormo, L’Alqueria del Bàsket, Neogym, Cespeval i Realturf, així com la Fundació Esportiva Municipal de València, l’Ajuntament de Castelló i la Universitat Politècnica de València a través del seu Servei d’Esports. I, a més, ha comptat amb el finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i els fons FEDER.

L’IBV, amb Eyesport, ha realitzat dues línies d’investigació. La primera, s’ha centrat en el desenvolupament de tecnologies de valoració de l’esportista per a la millora de la seua eficiència esportiva, forma física i salut. La segona, en l’estudi sobre la millora de la interacció amb les superfícies esportives.

En paraules del director d’innovació en Esport de l’IBV, Enrique Alcántara, “l’objectiu és poder proveir a empreses i entitats d’eines que els permeten dur a terme un seguiment dels seus esportistes o clients, des de com evoluciona el seu estat físic, l’avaluació de riscos per a la seua salut o com estan executant uns certs exercicis, entre altres”.

En la primera línia de treball s’han dut a terme diferents estudis de viabilitat d’aplicació de IA i anàlisi d’imatges en diferents esports. Al costat de la Fundació València Básquet, a través de L’Alqueria del Básket (LAB), s’ha emprat una tècnica desenvolupada per l’IBV per a l’avaluació del genoll dels jugadors per a detectar problemes funcionals i evitar lesions.

Així mateix, de la mà de Neogym s’han emprat dues tecnologies: l’escanejat 3D portàtil del cos i l’ús d’eines d’anàlisis de moviments. D’aquesta manera, s’ha reconstruït en 3D el cos dels usuaris d’aquesta cadena de gimnasos amb un procés tan senzill com la presa de dues fotos amb el mòbil. Així s’obtenen les mesures antropomètriques clau amb la mateixa fiabilitat que les tècniques tradicionals de mesurament corporal.

També s’estan duent a terme diferents proves per a poder emprar vídeos gravats amb el telèfon mòbil per a monitorar la realització de diferents exercicis d’entrenament. La tecnologia utilitzada ací permet “detectar punts corporals en el vídeo i seguir el seu moviment, de manera que es poden avaluar aspectes importants com la velocitat d’execució dels exercicis, entre altres”, afig Enrique Alcántara.

Finalment, juntament amb el Centre d’Alt Rendiment del Circuit Ricardo Tormo s’ha realitzat una demostració de la combinació d’escanejat 4D i termografia per a la caracterització d’exercicis d’entrenament típics d’esports de motor. “En aquest cas, les tecnologies permeten detectar l’activació dels diferents grups musculars durant l’exercici, comprovant la correcta execució dels exercicis”, conclou Alcántara.

Millora de la interacció amb les superfícies esportives

En la segona línia d’investigació, i gràcies a l’experiència de l’IBV com a laboratori acreditat per la FIFA, amb la col·laboració de les empreses Cespeval i Realturf, s’està investigant sobre les millores de les condicions de superfícies de gespa artificial. En concret, s’està treballant en el desenvolupament d’un sistema d’avaluació de l’estat de la gespa artificial a partir de fotos preses en el camp.

Recolzat en sistemes de reconeixement d’imatge i de xarxes neuronals, es busca que aquest sistema automàtic siga capaç d’identificar els principals defectes de la superfície i puntuar l’estat de desgast del camp d’una manera portable, senzill i ràpid. Entitats com la Fundació Esportiva Municipal de València i l’Ajuntament de Castelló han posat a la disposició del projecte les seues instal·lacions per a la realització de les proves.