La Carrera de la Dona ompli de rosa els carrers de València amb prop de 8.000 participants
La jornada esportiva i solidària ha comptat amb el triomf d’Alicia Álvarez, que ha travessat la meta al costat del Passeig Marítim de la ciutat del running en 23.06
València va reunir el passat 14 d’abril a prop de 8.000 corredores en la Carrera de la Dona Central Lechera Asturiana. Les milers de corredores, amb les seues samarretes oficials d’Oysho, tenyiren de rosa els carrers de la ciutat del running en una gran jornada emotiva i de festa esportiva de caràcter solidari i reivindicatiu del paper de la dona en l’esport i en la societat, amb el triomf esportiu d’Alicia Álvarez parant el crono en 23.06.
La jornada ha comptat amb l’assistencia de l’alcaldessa de València, María José Catalá, la directora general d’Igualtat i de l’Institut de les Dones de la Generalitat Valenciana, Davinia Bono, i la regidora d’Esports i Igualtat, Rocío Gil, a més d’amb representants de les empreses patrocinadores i col·laboradores d’esta edició de la Carrera de la Dona.
Uns minuts abans de les 9.00 hores, quan es donava el tret d’eixida, ha tingut lloc un emotiu homenatge a dos dones esportistes que tindran el seu propi carrer a València: la medallista olímpica en Judo, Almudena Muñoz; i la medallista paralímpica en Natació, Pilar Javaloyas.
Després d’este acte, s’ha donat el tret d’eixida des de l’Avinguda Enginyer Manuel Soto (enfront dels Tinglats) perquè les milers de corredores gaudiren dels 6,5 quilòmetres de recorregut en un ambient totalment festiu i emotiu. Com ja és tradició i amb l’objectiu de visibilitzar la lluita contra la violència de gènere, totes elles han lluït el mateix número de dorsal: 016, el número d’atenció telefònic d’atenció a víctimes de la violència de gènere, i que no deixa cap empremta en la factura telefònica.
La que ha sigut la segona cita del circuit nacional del major esdeveniment esportiu femení a Europa, que enguany celebra a més el seu 20 aniversari, ha tornat a ser tot un èxit a la ciutat on a més de córrer, les participants han pogut participar en multitud d’activitats durant tot el cap de setmana, tant els dies previs en la Fira de la Corredora, com durant el matí del diumenge 14 d’abril en la mateixa zona de meta de la carrera, situada en el Passeig Marítim de la ciutat.
Una gran festa esportiva
En clau esportiva, Alicia Álvarez ha sigut la primera a travessar la meta al costat del Passeig Marítim parant el crono en 23.06. Li han acompanyat en el podi, Elia Fuentes (23.13), Emma Lacal (23.38), Ana Borrás (23.46) i Gels Gimeno (23.59). Les cinc corredores han rebut un trofeu commemoratiu al final de la prova.
Però la festa no acabava ací, ja que a les milers de corredores que anaven travessant la meta també els esperava un gran festival de fitness i aeròbic d’una hora que s’ha desenvolupat a l’esplanada annexa a l’Hotel de Les Arenes, amb els millors monitors d’Oxigen Sport, Zumba, Ballet Fit i Mètode KO, amb un calfament previ de la mà de Central Lechera Asturiana.
A més, després de les activitats, també s’ha entregat premis a la resta de categories com al millor equip de germanes, equipe mare i filla o àvia i equipe mare i neta, entre moltes altres. A més, la prova ha homenatjat, al costat de Banc Santander, a la dona participant de major edat en la carrera.
Grups de dones refugiades, en la Carrera de la Dona
Així mateix, en esta edició també s’ha comptat amb la participació de dones refugiades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), que fa més de 40 anys que defen el dret d’asil i els drets de les persones refugiades, sol·licitants d’asil, apàtrides i migrants amb necessitat de protecció internacional i/o en risc d’exclusió social. En 2023, des de la CEAR es va atendre més de 43.395 persones que buscaven protecció internacional.
A més, un altre grup de dones refugiades i sol·licitants d’asil a través de l’Agència de l’ONU per als Refugiats, ACNUR, també s’han sumat a la Carrera de la Dona de València. Són dones que viuen en centres d’acolliment a València i que procedixen de països com Colòmbia, Veneçuela, el Perú, l’Equador, Ucraïna, Rússia i Armènia. Algunes van arribar a la ciutat amb els seus fills i parelles, unes altres van arribar soles després de veure’s forçades a abandonar els seus països fugint de la guerra, la violència o la persecució i han buscat protecció a Espanya.
Per a estes dones, a més dels beneficis de dur a terme una activitat esportiva aeròbica com és el running, l’experiència de córrer al costat de centenars de dones té un efecte quasi terapèutic, fent-li sentir-se segures, acolliments, sense discriminació, empoderades, amb una força i energia que no encontren en molts altres entorns.
La part solidària, imprescindible
Com en cada edició, les corredores van poder optar per un dels 100 dorsals 100% solidaris a favor d’Alanna, una entitat que oferix una atenció integral a les dones en situació de greu vulnerabilitat víctimes de violència de gènere i abusos sexuals buscant la seua inclusió en la societat i la inserció laboral. Durant el procés d’inscripció, les corredores també tenen l’opció de realitzar una donació voluntària extra a Alanna, així com a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
Així mateix, a més d’haver pogut col·laborar amb el marxandatge solidari que s’oferia durant tot el cap de setmana de l’esdeveniment com la Nina Científica amb l’acció #MásQueUnaMuñeca, en la secció +Solidàries, la Carrera de la Dona de València s’alie amb Mamàs en Acció, l’ONG fundada fa més de deu anys per a acompanyar als xiquets i xiquetes que es troben hospitalitzats sols; amb AAEV València, l’Associació d’Afectades d’Endometriosis de València; i amb l’Associació Espanyola de Càncer de Mama Metastàtic, que ha sigut present amb la seua campanya #laMquefalta.
En finalitzar el circuit es durà a terme una aportació a l’Associació Espanyola Contra el Càncer de 80.000 euros, i en esta edició 2024 del 20 aniversari de la Carrera de la Dona Central Lletera Asturiana també es faran donacions de 1.000 € a Wanawake Dona, que lluita contra la mutilació genital femenina i altres formes de violència cap a les dones; Fundació GEICAM, líders en investigació en càncer de mama; l’Associació Clara Campoamor, que defén els drets de la dona en tots els àmbits; i Intravenus, l’Associació de creadores per a donar visibilitat i suport a les dones en processos de càncer.