Un centenar d’experts en esport escolar es reunix en Petxina per a reflexionar sobre el futur de les Escoles Esportives
“L’Esport Escolar, a debat”, ha sigut inaugurat per la regidora d’Esports, Igualtat i Educació de l’Ajuntament de València, Rocío Gil i ha abordat els principals reptes de l’esport per a menors
Durant tot el matí s’ha celebrat la jornada tècnica “L’esport escolar a València, a debat”, organitzada per la Fundació Esportiva Municipal de València i l’Associació de Psicologia de l’Esport de la Comunitat Valenciana (APECVA), en col·laboració amb Caixa Popular i la Generalitat Valenciana. La trobada, que ha tingut lloc en el saló de conferències del Complex Esportiu Cultural Petxina ha reunit experts, esportistes i representants d’entitats vinculades a l’esport escolar per a reflexionar sobre el futur de l’oferta esportiva dirigida a la població escolar de la ciutat.
La jornada s’ha inaugurat amb la presència de la regidora d’Esports, Educació i Igualtat de l’Ajuntament de València, Rocío Gil; el director general d’Esports de la Generalitat Valenciana, Luis Cervera; la directora gerent de la Fundació Esportiva Municipal, Mª Ángeles Vidal; i el president d’APECVA, David Peris. Gil ha assenyalat que “des de la FDM hem considerat important realitzar estes jornades d’anàlisis de l’esport escolar, ja que és el nostre programa més longeu i més important, que porta 40 anys. Però això no vol dir que hàgem de ser conformistes, per això hem volgut fer esta jornada de diagnòstic, de parar i de veure cap a on volem anar. L’esport escolar és importantíssim per a la Fundació Esportiva Municipal, per a l’Ajuntament, però també per a la nostra ciutat perquè és l’inici de l’esport en les vides dels nostres menors”.
Per part seua, Luis Cervera ha subratllat “la importància de la labor de l’Ajuntament de València en esta matèria perquè és una referència no sols en la seua àrea metropolitana, sinó en tota la Comunitat i per a la resta d’Espanya. A més, és rellevant saber quin és el paper de les administracions públiques perquè els centres puguen tindre una bona oferta esportiva”.
A les 09.30 hores, ha començat el primer panell de debat, titulat “Quins avantatges té la iniciació poliesportiva enfront de l’especialització primerenca en un esport?”. Moderat per la tècnica esportiva de la FDM, Laura Jordán, este panell ha comptat amb les aportacions del docent i investigador de la Universitat de València, Juan Pedro Molina; el president d’APECVA, David Peris; el titulat en el Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Claudio Nieto; i l’exdeportista i tècnic esportiu de la FDM, Mª Carmen García-Campero.
Després d’una pausa, l’activitat s’ha représ a les 12.00 hores amb el segon panell “Com impulsar projectes esportius en els Centres i Instituts de Secundària?”. Eva Pérez, tècnic esportiu de la Direcció General d’Esports de la Generalitat Valenciana, ha moderat este panell que ha comptat amb la participació de Vicente Miñana, professor d’Educació Física de l’Institut d’Educació Superior Benimaclet, Alexandra València-Peris, professora titular del Departament de Didàctica d’Educació Física, Artística i Música de la Universitat de València, Enrique Cantón, vicepresident i membre fundador d’APECVA, i Gustavo Martínez, subdirector general de Centres Docents de la Generalitat Valenciana.
El públic assistent, al voltant d’un centenar, ha estat compost en la seua majoria per responsables de centres educatius de Primària i Secundària, entitats organitzadores d’activitats esportives en edat escolar, clubs esportius, federacions, entrenadors i monitors, tècnics esportius en general i estudiants de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.
La jornada “L’esport escolar a València, a debat” és una plataforma clau per a l’intercanvi d’idees i experiències, i entre les seues conclusions ha destacat la importància de comptar amb una oferta esportiva inclusiva i variada per a la joventut valenciana. Els organitzadors han agraït la participació activa i el compromís de tots els assistents i les entitats a les quals representen, reafirmant la importància de la promoció de l’esport escolar com a ferramenta fonamental per al desenvolupament integral dels joves.