Notícies

Mireia Cabañes: la història de la visibilització del surf adaptat a València

 • 

‘Sóc superació’ és el seu lema. L’Ajuntament de València, a través de la Fundació Esportiva Municipal, li va concedir el Premi al Mèrit Esportiu 2023 com a esportista adaptada més destacada i per ser l’única valenciana a l’elit del surf.

València. 3 d’agost de 2024.

Gràcies a l’excel·lent accessibilitat de les platges de la ciutat, i l’existència de quatre canals habilitats per a la pràctica d’esports nàutics, Cabañes intenta “donar visibilitat al surf adaptat com una oportunitat perquè generacions futures tinguin referències i referents”.

El surf es pot practicar des de diferents perspectives: oci, esport i terapèuticapels beneficis físics i mentals”. A mi em va salvar la vida perquè va ser la meua solució al dolor crònic muscoesquelètic” explica. Cabañes, va patir una amputació parcial de la cama esquerra arran d’un Sarcoma d’Ewing que li van detectar als 7 anys.

A València troba extenses platges de fàcil accessibilitat que li permeten entrenar i competir. “València té platges meravelloses pel que fa a accessibilitat perquè qualsevol persona amb mobilitat reduïda pot practicar esports nàutics”. Reconeix que el Mediterrani té diversos punts interessants per practicar surf, com ara Les Arenes, encara que les ones són més difícils. Cal una mar forta perquè l’ona trenque, de manera que són ones molt exigents, però alhora permeten també millorar la tècnica.

“Cada vegada que entres a l’aigua és un repte i una superació personal”. A més de la competició i la visibilització del surf adaptat o parasurf, Cabañes fa xarrades motivacionals: es tracta de canviar el no pucpel jo puci no deixar que les dificultats et limiten. No hi ha impossibles, simplement es tracta de trobar el moment i les persones adequades”.

El Premi al Mèrit Esportiu suposa el reconeixement de la meua ciutat a la meua labor i al surf competitiu” i un impuls en l’objectiu de convertir València en un referent del surf perquè malgrat l’absència de vent es produeix un aprenentatge que després facilita la pràctica en altres tipus d’aigües”. El premi també implica un pas més en esta labor de visibilització “perquè les persones que s’acosten a conèixer o practicar este esport tinguen referents”.

En este camí va: perseguir somnis i disfrutar del procés perquè els resultats arriben”.