Sense àrbitres, no hi ha partit ‘Vols ser àrbitre de l’Esport Escolar a València?’ pretén promocionar i conscienciar sobre l’arbitratge
La Fundació Esportiva Municipal ha iniciat una nova campanya de promoció i captació d’àrbitres per a la temporada 2024-2025, en col·laboració amb les Federacions Esportives de, Handbol, Futbol Sala, Hoquei i Voleibol
L’inici dels Jocs Esportius Escolars suposa també l’arrancada d’una nova campanya de promoció i concienciació sobre l’arbitratge, amb l’objectiu de captar talent i vocacions per a este actor fonamental en l’esport.
L’arbitratge és una bona manera de mantindre’s lligat a l’esport des d’una faceta diferent però tan important i necessària com la d’esportista o entrenador. La labor de l’àrbitre és fonamental per al correcte desenrotllament del procés d’aprenentatge dels joves participants en l’esport. La figura arbitral contribuïx a l’adquisició dels valors esportius (joc net), exercint la seua labor de jutge i jutjant la conducta esportiva en el joc. A través de la seua labor de control i aplicació de les regles del joc, els participants podran identificar si la seua conducta esportiva és positiva o no, reforçant, d’esta manera, l’adquisició de valors i evitant els mals comportaments.
El treball d’un àrbitre és de gran rellevància, per la qual cosa per a exercir la seua labor ha d’actuar amb imparcialitat i justícia. A més, ha d’aconseguir que la resta d’agents que participen del joc: entrenadors, monitors, pares, centres escolars i entitats esportives perceben la seua imparcialitat. La persona que exercix d’àrbitre ha de fer complir les regles de joc i, a més, en tractar-se d’una competició en edat escolar, haurà de tindre sempre en compte l’orientació educativa de l’activitat.
Així mateix, ha de difondre l’esperit esportiu del joc net i, recordar que les seues actuacions han de tindre un esperit educatiu i preventiu. Per això ha de concedir un marge de confiança a l’esportivitat de tots els qui tinguen relació amb les activitats esportives dels jocs i mantindre el prestigi d’esta activitat com mig educatiu i formatiu, per damunt del purament competitiu, ja que la veritable fi dels Jocs Esportius Municipals és l’educació esportiva i el Joc Net.
Un àrbitre actua com a notari de la realitat ja que ha de donar fe del succeït en el joc, traslladant l’acta del partit a la Federació, per això, la seua necessària exemplaritat i honestedat.
Els xiquets i xiquetes que participen en els Jocs Esportius Municipals són persones en formació i l’esport ha de contribuir a la seua educació integral, el desenrotllament de la seua personalitat i la seua integració en la societat, perquè els valors que adquirixen en esta etapa són de gran importància. La influència que s’exercix sobre ells i elles a través del desenrotllament esportiu condicionarà l’adquisició dels valors d’esportivitat i joc net i, la seua posterior transferència a la vida en societat.
Per a poder ser àrbitre escolar cal complir una sèrie de requisits com són serietat i responsabilitat; tindre, almenys, els 16 anys complits; assistir al curs i a les pràctiques de formació que establisca la federació corresponent i tindre disponibilitat per a arbitrar a la ciutat de València.
Per tot això, si t’agrada l’esport, vols que et compensen per això i, vols arbitrar partits en col·legis de València en els quals competixen joves des dels 8 fins als 16 anys contacta amb alguna de les federacions esportives que organitzen els campionats dels Jocs Esportius Municipals de la ciutat de València.
- Federación de Balonmano de la Comunitat Valenciana, contacte: ctaoficina@fbmcv.com; tef. 655.458.142
- Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana (fútbol sala), contacte: prodriguez@cta.ffcv.es; tef. 963523659
- Federación de Hockey de la Comunitat Valenciana, contacte: cva@fhcv.es; tef. 667682652
- Federación de Voleibol de la Comunitat Valenciana, contacte: jjddmm@fvbcv.com; formacion@fvbcv.com 96 136 78 07