Campiones sense Límits es projecta en la Filmoteca en la setmana del Dia Internacional de la Dona
Aquest matí s’ha projectat, en la Filmoteca de València i amb la presència de la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Maite Girau, “Campiones sense Límits”, la pel·lícula, amb guió i direcció de la realitzadora Paqui Méndez, produïda per l’Ajuntament de València i la seua Fundació Esportiva Municipal i amb la col·laboració de l’ Associació per la Coeducació.
La projecció ha comptat també amb la presencia del Director General del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós, i d’algunes de les huit protagonistes del curt, alumnes de les facultats de Sociologia i Ciències de l’Educació Física i Esport, així com mitjans de comunicació. L’acte s’emmarca dins de la setmana dedicada a la dona, amb la celebració el pròxim dia 8 del Dia Internacional de la Dona.
Campiones sense Límits és una obra coral que mostra el camí ple de dificultats i obstacles que han de sortejar les dones esportistes per a triomfar en les seues disciplines. Elles no solament competeixen contra els seus rivals en el terreny de joc, sinó contra una societat que les invisibiliza, cosifica i infantilitza.
La responsable de l’Esport municipal, Maite Girau, ha apuntat que “gràcies a tot el equip del documental pel seu treball. El que preteníem era aconseguir un instrument per a continuar avançant en la igualtat i, a més, en aquesta ocasió, amb l’esport adaptat. Volem aconseguir que cada vegada mes xiquetes facen esport i activitat física i que tinguen referents”.
Per part seua, la directora del curt, Paqui Méndez, ha assenyalat que “volia denunciar la discriminació que pateixen les dones en el món de l’esport i les dificultats a les quals s’enfronten les esportistes i les esportistes amb diversitat funcional a l’hora de competir, la falta de suports i d’oportunitats» assegura. “La majoria són esportistes que acumulen trofeus i medalles, són pioneres que s’han obert camí sense tindre referents, però es troben davant la difícil disjuntiva d’estudiar o professionalitzar-se. Els agradaria tindre un futur clar, com els seus companys masculins i poder viure de la seua passió”.
En el curt, per exemple, es pot escoltar a Lucía Sempere, escaladora d’alt rendiment, campiona nacional cadet d’escalada per seleccions autonòmiques 2018, que es queixa “a les dones ens baixen els graus de dificultat pel fet de ser dones. No em sembla just”, afirma davant la cambra. O Elena Vicente, lluitadora de kick boxing del Club de la Lluita, campiona en la categoria de formes dures de la Comunitat Valenciana. “molta gent m’ha dit que és un esport molt masculí”.
“Ningú espera que una dona siga una esportista professional”, explica la doctora en sociologia per l’Universitat de València i especialitzada en sociologia del gènere Capitolina Díaz en el documental, però “dedicar-se a la pràctica esportiva és ser competitiva i a les dones no se’ns ha dit mai que estem ací per a competir”, continua. “Que una dona s’atrevisca a fer això, suposa una ruptura amb els estereotips de gènere enorme. I elles (les protagonistes del documental) decideixen mostrar que ni són fràgils, ni són de segona fila, i a més, són competitives”, conclou.
Per últim, hui s’ha conegut que Campiones sense Límits ha sigut seleccionada per a participar en festivals de cinema a Rússia i Mèxic.