El poliesportiu de Natzaret serà 100% sostenible en consum energètic
- El complex esportiu, de grans dimensions, es convertirà en pioner quant a sostenibilitat, tant a nivell nacional com a internacional.
El poliesportiu de Natzaret, una de les instal·lacions municipals més grans, amb una superfície de 43.147 metres quadrats, i amb major oferta de la ciutat, pretén consolidar-se com a referent de sostenibilitat en l’àmbit esportiu. A més de que des de la Regidoria d’Esports i la Fundació Esportiva Municipal porten anys aplicant mesures en l’espai per a aconseguir una major eficiència, el projecte compta amb una segona fase, que ja s’està duent a terme, i inclou actuacions perquè la instal·lació siga 100% sostenible i siga capaç de autoabastirse energèticament en els pròxims anys.
La inversió del projecte és de 230.000 euros en la primera fase i 210.000 previstos per a la segona fase, els quals s’amortitzaran en entre 5 i 6 anys, un reduït període de temps tenint en compte que es tracta d’una instal·lació la vida útil de la qual se situa en, almenys, 20 anys. Les dades llançades en els últims tres anys mostren un estalvi econòmic de 58.373,37 euros, i energètic de 584.036 kWh, entre 2015 i 2018. A més, s’han deixat d’emetre 171 tones de CO2, l’equivalent al CO2 que absorbeixen 54.984 arbres en un any.
Entre les mesures ja executades en la primera fase es troben sistemes de filtració i tractament de l’aigua de les piscines eficients i sistemes de recuperació de calor, tant de l’aigua renovada dels gots de les piscines com de l’eixida de fum de les calderes existents. L’aigua renovada de les piscines es destina ja al reg del poliesportiu, que també disposa de ruixadors de baix consum en dutxes, lavabos i altres serveis, així com d’aixeteria temporitzada.
Així mateix, la instal·lació explica ja amb grups de bombament d’alta eficiència i variadors de velocitat per als seus motors, il·luminació eficient -gràcies a un sistema led-, monitoratge de consums totals i parcials i sistemes de telegestión del complex. Finalment, l’execució del sistema de geotermia, consistent en 4 pous i els seus corresponents sondes, que està destinat a l’eliminació de combustibles d’origen fòssil per a autoabastecer al poliesportiu.
Per la seua banda, la segona fase en marxa comportarà l’aplicació d’un sistema de climatització eficient per al complex, així com la producció d’energies renovables i aprofitament d’aigües residuals. Aquestes mesures permetran, entre altres coses, la producció de fred i calor mitjançant fonts d’energia renovables, com la geotermia i les instal·lacions fotovoltaiques, la qual cosa farà possible la recuperació de la calor de diferents sistemes i maquinària per a després ser reutilitzada en altres serveis.
D’aquesta manera s’aconseguirà un complex 100% sostenible, és a dir, que l’energia consumida es genere amb els sistemes renovables amb els quals ja explicarà la pròpia instal·lació.
“Estem fent un gran esforç d’inversió en les nostres instal·lacions. En aquest cas Natzaret es va a convertir en un exemple per a la resta d’instal·lacions. Invertir en la sostenibilitat de les instal·lacions és la millor inversió que podem fer”, ha declarat la Regidor d’Esports Maite Girau.