Gran èxit de la iniciativa ‘Valora el joc net’ en els Jocs Esportius Municipals
L’estratègia, destinada a fomentar el joc net i l’esportivitat entre els escolars, entrenadors i prims, famílies, clubs, col·legis; complix este curs 10 anys en funcionament. Al voltant de 8.000 famílies per curs, més de 500 entrenadors, altres tants delegats, 250 àrbitres i més de 400 entitats componen este projecte formatiu
El projecte “Valora el joc net” complirà este curs deu anys des de la seua incorporació al programa dels Jocs Esportius. Una estratègia destinada a fomentar el joc net i l’esportivitat entre els escolars, entrenadors i delegats, famílies, clubs, col·legis i altres participants en este programa. En estos 10 anys, s’ha pogut constatar una gran millora en el comportament i conducta esportiva dels participants. Al voltant de 8.000 famílies per curs, més de 500 entrenadors, altres tants delegats, 250 àrbitres i més de 400 entitats (col·legis, clubs, uns altres) componen este projecte formatiu.
Si comparem les dades dels primers cursos amb les dades actuals, s’observa una evolució molt positiva que demostra l’eficàcia de l’estratègia plantejada per la FDM, per primera vegada, en la temporada 2014/15. Sobre una mostra de més de 620 equips, corresponents a 6 esports (bàsquet, handbol, hoquei, futbol sala, rugbi i voleibol), s’observa que la participació s’ha mantingut des del curs 2014/15. No obstant això, ha augmentat el nombre de partits valorats en un 4%, aproximadament. Esta dada ens indica un major compromís per part dels participants a l’hora de contestar els qüestionaris de valoració.
La dada més significativa, dins de la millora observada en el comportament esportiu dels participants, és la mitjana de la puntuació obtinguda per totes les valoracions. Esta pansa d’un 3,71 a un 4,23 sobre 5 punts (puntuació màxima relacionada amb el bon comportament esportiu o joc net), és a dir, ha millorat un 12,3%. Si ho diferenciem per esports, s’observa que l’handbol ha millorat un 36%, l’hoquei un 17%, el bàsquet un 12%, el voleibol un 8,3% i el rugbi un 7,2%. El futbol sala ha mantingut la seua mitjana de puntuació en 3,65 punts sobre 5.
Un altre de les dades a destacar és que, en la temporada 14/15, van anar 146 equips els que van puntuar per davall de 3, puntuació considerada mitjana. Durant la temporada 23/24, només han sigut 2 els equips que estan per davall de 3 de puntuació. Una diferència molt significativa que acredita la millora general observada en el comportament esportiu dels participants (jugadors, entrenadors, públic en general) en les trobades dels Jocs Esportius Municipals.
L’objectiu, per tant, de la posada en marxa del projecte “valora el joc net”, s’ha anat aconseguint progressivament en el temps. Després de 10 anys de funcionament, es pot observar una millora general en la conducta esportiva, tant dels jugadors, com dels entrenadors i les famílies acompanyants.
Finalitat i objectius del projecte “Valora el joc net”:
La finalitat d’esta avaluació és valorar els aspectes relacionats amb el joc net i avaluar el comportament dels agents participants en la competició (jugadors, entrenadors, àrbitres i públic). Els seus objectius són: que les entitats es preocupen per fomentar i controlar el joc net entre els seus participants i en els seus respectius entorns o àmbits d’actuació; que els tècnics i àrbitres es comprometen amb el foment del joc net, donant-li una importància prioritària en el desenrotllament de l’activitat; premiar i/o destacar a aquelles entitats i persones que millor representen els principis del joc net; i que els participants prenguen consciència del que significa l’esperit esportiu del joc net en la pràctica esportiva i es comprometen amb ell.
El Mètode/instrumente per a la valoració del joc net:
L’objecte d’este mètode o instrument per a la valoració del joc net en les trobades dels Jocs Esportius Municipals de València és el desenrotllament d’una aplicació informàtica, sota entorn web, i adaptada a la navegació en dispositius mòbils, basada en la realització de qüestionaris de valoració per part de tres perfils d’usuaris/agents (observadors) qualificats: – àrbitre del partit, – tècnic esportiu 1 i – tècnic esportiu 2.
Cada trobada esportiva compta amb la valoració subjectiva de 4 qüestionaris (un per cada entrenador i dos per l’àrbitre). Els qüestionaris permeten mesurar, a través d’indicadors de “joc net”, el comportament i l’actitud dels participants en les trobades esportives dels JJDDMM. Estos es configuren a través d’indicadors arreplegats en 19 preguntes tancades, redactades en termes positius. El sistema de valoració establix una escala de puntuació de l’1 al 5, sent: 1 mai / 2 quasi mai / 3 a vegades / 4 quasi sempre / 5 sempre.
A fi d’unificar els criteris a l’hora de contestar les preguntes que formula el qüestionari, s’ha elaborat un dossier que delimita, d’una forma més específica, el significat de cadascuna de les accions arreplegades en les preguntes.