La Fundació Esportiva Municipal celebra el seu 40 aniversari envoltada de l’esport valencià
Aquesta vesprada s’ha portat a terme la gala commemorativa, que també celebra els 10 anys de l’Oficina del Voluntariat Esportiu
Quatre dècades al servei de l’esport valencià és una efemèride digna de celebrar i la Fundació Esportiva Municipal (FDM) ha pogut bufar els ciris, aquesta vesprada, acompanyada per 1.100 assistents entre treballadores i treballadors, voluntariat, esportistes, clubs i altres entitats del sector.
El Palau de Congressos ha acollit la gala en homenatge als 40 anys de vida de la FDM, així com al desé aniversari de l’Oficina del Voluntariat Esportiu. A les 19.00 hores començava l’acte i entre una part del públic, la que conformaven treballadores i treballadors i voluntariat, les emocions es trobaven a flor de pell.
Un compte enrere donava pas a una espectacular actuació de taekwondo a càrrec del Club Esportiu LGTB+ Samarucs. Després d’ella, Damián López, taekwondista del club i activista per la diversitat en l’esport, s’incorporava com a presentador de la cerimònia, juntament a la periodista de la Cadena Ser, Ana Durán.
L’inici de la celebració ja anticipava que la gala tindria un fort component audiovisual. Un vídeo que aprofundia en el present, passat i futur de la Fundació Esportiva Municipal servia com antecedent del que vindria després. Per les diverses pantalles col·locades a la sala, han passat, al llarg de la vesprada, personal de la FDM, voluntariat, esportistes, clubs i periodistes.
Les treballadores i els treballadors, protagonistes de la gala
El moment més emotiu s’ha viscut, sens dubte, amb la projecció d’un reportatge protagonitzat per treballadores i treballadors de la Fundació Esportiva Municipal, que han relatat les seues vivències com a part de la FDM i han repassat el creixement de l’entitat, des dels 80 fins a l’actualitat.
A més, en finalitzar, una treballadora i un treballador històrics, María Rosa Pallás i Carlos Rodríguez, han ocupat l’escenari per a rememorar, en directe, alguns dels moments viscuts al llarg de la seua trajectòria professional i rebre, en representació de tot el personal de l’organisme, les felicitacions per la seua labor en favor de l’esport valencià.
El voluntariat també celebra el seu aniversari
L’Oficina del Voluntariat Esportiu també ha tingut un paper protagonista en la gala amb un vídeo que ha recorregut, a través del propi testimoni de voluntàries i voluntaris, els seus deu anys de vida. A continuació, Juan Porcar i Esther Pérez, dos veterans del voluntariat esportiu, han parlat amb la conductora i el conductor de la gala sobre “la família” que han format en aquesta dècada.
Homenatge a Almudena Muñoz
D’altra banda, en la cerimònia també s’ha retut homenatge a Almudena Muñoz, medalla d’or en judo en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i treballadora de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de València. L’esportista ha rebut un detall commemoratiu per la seua trajectòria, juntament amb la notícia que tindrà el seu propi ninot en la falla municipal infantil de 2022.
40 anys treballant per l’esport a la ciutat
Al llarg de la vesprada, també han pres la paraula la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València i presidenta de la Fundació Esportiva Municipal, Pilar Bernabé; la vicealcaldessa, Sandra Gómez; i l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó.
“El camí recorregut ha sigut llarg i fructífer i la Fundació Esportiva Municipal és un organisme reconegut, consolidat i imprescindible en l’administració i la societat valenciana”, ha expressat la regidora d’Esports, Pilar Bernabé. A continuació, ha volgut dirigir-se a totes les treballadores i els treballadors, dels qui ha dit que “amb esforç i bon fer” han aconseguit col·locar a la ciutat “en l’avantguarda de l’esport nacional i internacional”.
Bernabé, també ha tingut paraules d’agraïment amb el voluntariat i amb “tota la família de l’esport valencià”, en referència a clubs, federacions, associacions i entitats. “Sou els millors companys d’equip possible, ho veniu demostrant durant 40 anys i en moments transcendentals com va ser l’elaboració del pla estratègic”, ha afegit.
A més, la regidora d’Esports també ha volgut abordar els reptes de la Fundació en els pròxims anys. “Hem de continuar fomentant l’esport base, inclusiu i femení. L’element integrador de l’esport és una de les millors eines per a lluitar contra l’exclusió”, ha dit Bernabé.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reconegut el treball de totes les persones “que des d’un costat o un altre han col·laborat amb la Fundació Esportiva Municipal”. “Volem un futur amb una Fundació Esportiva Municipal que continue sent referent per a tantíssima gent, amb instal·lacions cada vegada més nombroses i amb un programa esportiu més extens”, ha expressat.
A més, Ribó ha destacat la importància de la tasca de la FDM fomentant l’esport, per contribuir “a la formació en valors, a la inclusió social i a dinamitzar la societat”.
Per la seua banda, la vicealcaldessa ha posat en valor la labor de la FDM per a “visibilitzar l’esport femení i per enfortir l’esport base ja que d’aquest esforç pot dependre que València tinga el dia de demà una altra Almudena Muñoz, or a Barcelona 92”.
Igualment, ha destacat que l’esport és “un aparador internacional de primer ordre per a la nostra ciutat”. “Si València es coneix fins i tot en l’últim racó del planeta és, en moltes ocasions, per clubs esportius com el València CF, el Levante UD, el Valencia Basket Club o Marató València, tots ells medalla d’or de la ciutat”.
Sandra Gómez ha avançat que, en breu, “seran una realitat els poliesportius de Sant Isidre i Nou Moles o el camp de futbol de Torrefiel, entre altres instal·lacions. Volem barris dinàmics i plens de vida i creiem que l’esport exerceix un paper fonamental en la sociabilització dels i les veïnes dels barris”.
Una cerimònia inoblidable
La gala d’aniversari, que també s’ha retransmés en streaming i ha pogut seguir-se en Twitter i Instagram a través les etiquetes #40AnysAmbTu i #EsportValència, ha tingut present a tot l’esport valencià. Més enllà de les intervencions i els audiovisuals projectats, els clubs esportius també han contribuït a amenitzar la commemoració amb diverses exhibicions. És el cas del club Dinàmic, que s’ha fet càrrec de les actuacions de gimnàstica artística, i del club Ilusión, que ha realitzat una exhibició de hip hop i fit kid. En definitiva, totes les persones que durant aquestes dècades han format part de la Fundació Esportiva Municipal i l’Oficina del Voluntariat han gaudit d’una cerimònia difícil d’oblidar, amb el desig de continuar treballant per l’esport durant molts anys més.