La Fundació Esportiva Municipal posa en marxa un sistema antiofegament en tres piscines d’estiu
Natzaret, Benimaclet i El Palmar serveixen com a prova pilot de cara a la seua implantació en la resta de piscines cobertes de cara al pròxim curs
El regidor d’Esports de l’Ajuntament de València, Javier Mateo, ha assistit aquest matí a la posada en marxa en la piscina municipal del Poliesportiu de Benimaclet d’un sistema de seguretat antiofegament que buscarà minimitzar les possibilitats d’accidents en les piscines d’estiu de la ciutat mitjançant l’ús de noves tecnologies. En concret, es tracta del sistema de seguretat valencià Nagi Smartpool de Zonyx.
Aquest dispositiu va col·locat en els capells, ulleres o cintes adaptades per als nadadors que emetrà una alarma en el rellotge intel·ligent del socorrista si detecta que l’usuari roman per davall dels quatre centímetres d’aigua més de 30 segons. Es tracta d’una tecnologia pensada inicialment per al seguiment de persones per a garantir els aforaments i la distància de seguretat i que s’ha adaptat a l’activitat en les piscines.
En les piscines de Benimaclet, Natzaret i El Palmar s’han instal·lat antenes de Bluetooth que monitoren en tot moment els dispositius i, en el moment que un d’ells deixa d’emetre senyal, salta l’alerta en el sistema, vinculat al rellotge del socorrista. La pantalla li assenyala concretament el punt de la piscina on el dispositiu va emetre senyal per damunt dels quatre centímetres d’aigua per última vegada.
El nou regidor d’Esports, Javier Mateo, ha assenyalat que aquest sistema “ens permet implementar la tecnologia per a millorar la seguretat de les nostres piscines i de les seues usuàries i usuaris. De moment és una instal·lació que servirà de prova per a, en els pròxims mesos, instal·lar-ho en les piscines cobertes, atés que aquesta tecnologia ens permetrà ludificar la pràctica esportiva, obrint un ampli nombre de possibilitats als banyistes, així com d’obtenció de valuoses dades per a la gestió municipal”.
I és que, a més, aquest sistema permetrà comptar als nadadors la distància, el nombre de llargs, la velocitat o el temps mitjà per cada 100 metres. Això possibilita que els nadadors puguen mesurar el seu rendiment o competir a distància al mateix temps que es millora la seguretat i es redueixen les possibilitats d’ofegament.
De moment aquest sistema s’usarà en els cursos de natació per a previndre ofegaments en les piscines d’estiu del Palmar, Natzaret i Benimaclet mentre s’estudia la seua futura implantació en altres piscines cobertes de cara al nou curs.