La Fundació Esportiva Municipal s’adherix al programa “En moviment”
S’oferixen més de 250 places gratuïtes repartides entre diferents instal·lacions esportives de gestió directa
El programa Activitat Física i Salut En moviment” (AFIS-València ‘En moviment’) s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i l’Ajuntament de València.
En este sentit, la Fundació Esportiva Municipal crea la unitat d’Activitat i Exercici Físic amb el personal tècnic del seu Servici Esportiu, que es coordinarà amb una comissió local de seguiment conformada amb el personal del Servici Esportiu de la Fundació Esportiva Municipal i el personal sanitari de Salut Pública a la qual s’unix personal tècnic de Salut comunitària de Departament de Salut de l’Hospital General de València i personal tècnic de promoció de la salut de l’Ajuntament de València.
El conveni al qual es va adherir la Fundació Esportiva Municipal l’any passat i que finalitzarà el 30 de juny de 2024, s’inicia amb una oferta de 175 places gratuïtes repartides entre diferents instal·lacions esportives de gestió directa, podent ser ampliades a més de 250. D’altra banda, els mesos de juliol, agost i setembre, durant el tancament de les instal·lacions, l’activitat esportiva tindrà continuïtat a l’aire lliure, a la platja.
Esta acció està coordinada entre professionals de la Fundació Esportiva Municipal, de la secció de promoció de salut i prevenció del Centre de Salut Pública de València i dels Centres d’Atenció Primària per a realitzar la prescripció d’activitat física a persones adultes des de les consultes mèdiques a les instal·lacions esportives municipals de la ciutat de València i, l’objectiu general de la qual és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones adultes amb inactivitat física i/o amb soledat no desitjada mitjançant l’augment dels nivells d’activitat física que realitzen.
Així mateix, este conveni tracta d’impulsar i implantar la prescripció d’activitat i exercici físic des de les consultes d’atenció primària, pels efectes beneficiosos que s’han demostrat en la major part dels problemes crònics de salut, a més d’en les situacions de sobrepés i obesitat i, també contribuïx a desmedicalitzar els problemes socials i/o emocionals de la població.
És el mateix personal sanitari de l’equip d’Atenció Primària l’encarregat de derivar als pacients a les instal·lacions esportives, on realitzaran dos sessions setmanals d’una hora de duració durant un període de 6/9 mesos dins del calendari lectiu. Les activitats es realitzaran en grup i seran professionals de l’activitat física i de l’esport de les instal·lacions esportives municipals els encarregats de planificar i supervisar l’activitat i/o exercici físic en sessions d’1 hora de duració que haurà de constar d’un calfament previ de 10-12 minuts d’exercicis de mobilitat articular i estiraments, posteriorment realitzaran entre 30 i 35 minuts d’activitat aeròbica i exercicis de força moderada, en general lúdic-recreativa per a, finalment, tornar a la calma amb 10-12 minuts d’exercicis de relaxació i alineació postural.
Este programa compta amb 331 metges i 198 infermers d’Atenció Primària, 21 psiquiatres, 18 psicòlegs i 17 infermers de salut mental.
Finalment, recordar que els centres de salut adherits a este conveni són Alfauir, Benimaclet, Malva-rosa, Natzaret, República Argentina, Salvador Pau-Xile, Serradora I, Font de Sant Lluís, Enginyer Joaquín Benlloch, Benimàmet, Campanar, Miguel Servet-Azucena, Barri de la Llum, Fuensanta i Nou Moles.
I, entre les instal·lacions esportives municipals que participen en este projecte, trobem al Poliesportiu Cabanyal-Canyamelar, Pavelló Benicalap, Poliesportiu Benimaclet, Pavelló Malva-Rosa, Pavelló Font de Sant Lluís, Pavelló Fuensanta, Velòdrom Lluis-Puig, Estadi del Túria – Tram III i Poliesportiu Natzaret.