La Fundació Esportiva Municipal i Sanitat recuperen el programa que prescriu activitat física des dels centres de salut
Nou centres sanitaris i instal·lacions esportives treballaran de manera conjunta per a oferir 175 place a pacients sedentaris o amb soledat no desitjada, per a que realitzen exercici
Este matí s’ha presentat el Programa d’Activitat Física i Salut, una iniciativa de l’Ajuntament de València promoguda a través de la Fundació Esportiva Municipal de València i la Regidoria de Sanitat universal i Salut pública. Aquest programa compta amb 175 places i es desenvoluparà en nou instal·lacions esportives municipals, així com diferents espais a l’aire lliure de la ciutat. La coordinació entre el Centre de Salut Pública de València, els Centres d’Atenció Primària i els professionals de la Fundació Esportiva Municipal permetrà realitzar la prescripció d’activitat física des de les consultes a les instal·lacions esportives.
L’acte de presentació s’ha celebrat a la Sala de Premsa de l’Ajuntament de València i ha comptat amb el regidor d’Esports de l’Ajuntament de València, Javier Mateo; el regidor de Sanitat i Consum, Emiliano García, i el director general de Salut Pública, Julio Máñez.
“L’objectiu d’aquest programa és millorar la salut dels ciutadans i ciutadanes a través de l’activitat física i l’esport. Els metges, des dels centres de salut, poden prescriure a les persones activitat física controlada, pautada, mentre que els tècnics de la Fundació Esportiva Municipal faran un seguiment a aquesta activitat física en els poliesportius municipals a cost zero. Per tant, podrem portar un seguiment a una millora no solament física d’aquestes persones si no que a més, generarà un impacte a nivell social i emocional que redundarà en benefici i millora d’aquestes persones”, ha destacat Mateo.
Els professionals sanitaris realitzaran la prescripció o recomanació d’activitat física gratuïta a les persones adultes que consideren que complisquen els següents criteris d’inclusió: majors de 18 anys sense límit d’edat, amb inactivitat física i/o soledat no desitjada, que siguen independents per a activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària. Estaran exempts aquells que siguen menors d’edat, presenten una malaltia greu descompensada, mobilitat reduïda o discapacitat greu, ja que serà incompatible amb la planificació de les activitats que es realitzaran en la instal·lació.
El programa consisteix en dues sessions setmanals d’una hora de duració durant tres mesos. Un calfament previ amb exercicis de mobilitat articular i estirament, la part principal de l’exercici amb 30 minuts d’activitat aeròbica lúdic-recreativa i exercicis de força moderada, mentre que els últims 10 o 12 minuts seran de relaxació i alineació postural.
La prescripció es realitzarà trimestralment amb grups rotatoris, de tal manera que cada trimestre tinga participants diferents. A les persones que completen el trimestre se’ls oferiran altres activitats dels poliesportius municipals en tarifa reduïda, estimulant el manteniment en el temps de l’activitat física en la seua vida diària.
L’objectiu d’aquest programa és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, augmentant els nivells d’activitat física dels adults sedentaris o amb alguna patologia mitjançant una acció coordinada entre els professionals sanitaris d’atenció primària i els de l’activitat física i esportiva.
Quins centres i instal·lacions formen part del Programa d’Activitat Física i Salut?
Cada centre de salut tindrà associada una instal·lació esportiva. Aquests són els que participaran en aquest trimestre que va d’abril a juny: el Centre de Salut de Benimaclet i el Poliesportiu de Benimaclet; Centre de Salut Serreria I i el Poliesportiu Cabanyal-Canyamelar; el Centre de Salut Malva-rosa i Pavelló Malva-rosa; Centre de Salut Font de Sant Lluís i el Pavelló Font de Sant Lluís; el Centre de Salut Fuensanta i el Pavelló Fuensanta; el Centre de Salut de Natzaret i el Poliesportiu de Natzaret; Centre de Salut Miguel Servet-Lliri blanc i el Pavelló Benicalap; Centre de Salut Campanar i l’Estadi del Túria-Tram III; i el Centre de Salut de Benimamet amb el Velòdrom Lluis Puig.
La Fundació Esportiva Municipal recupera el projecte de 2017
En 2017 es va dur a terme aquest programa pilot d’activitat física que va aconseguir una millora en l’estat de salut dels participants. L’any 2020, la crisi sanitària va obligar a paralitzar aquest projecte. Ara, des del Centre de Salut Pública de València i la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament, s’ha tornat a impulsar per a incorporar l’activitat física en el dia a dia de les persones que els professionals sanitaris detecten que siga necessari.