Notícies

Les ‘Corregudes de Joies’ renoven la tradició i emoció a lloms d’un cavall en la platja de Pinedo

 • 

Una tradició amb més de 140 anys d’història. Són les clàssiques ‘Corregudes de Joies‘ que se celebren durant tres dies d’agost en la valenciana platja de Pinedo. Genets i amazones competint en carreres de 700 metres sobre l’arena a lloms dels seus cavalls sense cadira de montar. Espectacle, esport i història valenciana que la ‘Associació de Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat‘ i la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València mantenen vius en la Festa Grossa de Pinedo.

Espectáculo sobre la arena.

Espectáculo sobre la arena.

Anys i panys de tradició i competició que van iniciar els antics hòmens de l’horta valenciana competint per la preada “joia”, un mocador de seda amb una corona de llorer que tradicionalment es regalava a l’amada. Hui el premi continua sent el mateix, però els genets competixen també amb les amazones i els cavalls de cultiu són ara ràpids exemplars. Deu participants, sis hòmens i quatre dones en busca del premi.

Participación de amazonas.

Participación de amazonas.

Tres dies de competició que es van iniciar amb la desfilada de la cavalleria de la Policia Nacional i Protecció Civil, que encara que no van participar en les proves si van portar els seus bells exemplars fins a la platja. Els dies 12, 13 i 14 d’agost, la platja de Pinedo de va vestir d’història i tradició en la posta del sol. Són les “Corregudes de joies“, la nostra història i el nostre present.

Les regidories d’Esports i de Pedanies han impulsat una moció per a sol·licitar davant de la Conselleria de Cultura la declaració d’esta carrera com Ben Immaterial d’Interés Cultural (BIC). La ‘Associació de Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat’, organitzadora de la carrera i principal valedora del llegat, ha aportat a l’expedient documents antics que acrediten que la competició es remunta almenys a 1823 i que és una tradició heretada de pares a fills. L’origen de la celebració es remunta al segle XVIII, quan els agricultors d’un mateix poble es desafiaven i cavalcaven sense utilitzar sella de montar per a demostrar la seua professionalitat.

Fotos: José Royo.

Mes info sobre esta tradició valenciana en la web