Les ‘Corregudes de Joies’ renoven la tradició i emoció a lloms d’un cavall en la platja de Pinedo
Una tradició amb més de 140 anys d’història. Són les clàssiques ‘Corregudes de Joies‘ que se celebren durant tres dies d’agost en la valenciana platja de Pinedo. Genets i amazones competint en carreres de 700 metres sobre l’arena a lloms dels seus cavalls sense cadira de montar. Espectacle, esport i història valenciana que la ‘Associació de Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat‘ i la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València mantenen vius en la Festa Grossa de Pinedo.
Anys i panys de tradició i competició que van iniciar els antics hòmens de l’horta valenciana competint per la preada “joia”, un mocador de seda amb una corona de llorer que tradicionalment es regalava a l’amada. Hui el premi continua sent el mateix, però els genets competixen també amb les amazones i els cavalls de cultiu són ara ràpids exemplars. Deu participants, sis hòmens i quatre dones en busca del premi.
Tres dies de competició que es van iniciar amb la desfilada de la cavalleria de la Policia Nacional i Protecció Civil, que encara que no van participar en les proves si van portar els seus bells exemplars fins a la platja. Els dies 12, 13 i 14 d’agost, la platja de Pinedo de va vestir d’història i tradició en la posta del sol. Són les “Corregudes de joies“, la nostra història i el nostre present.
Les regidories d’Esports i de Pedanies han impulsat una moció per a sol·licitar davant de la Conselleria de Cultura la declaració d’esta carrera com Ben Immaterial d’Interés Cultural (BIC). La ‘Associació de Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat’, organitzadora de la carrera i principal valedora del llegat, ha aportat a l’expedient documents antics que acrediten que la competició es remunta almenys a 1823 i que és una tradició heretada de pares a fills. L’origen de la celebració es remunta al segle XVIII, quan els agricultors d’un mateix poble es desafiaven i cavalcaven sense utilitzar sella de montar per a demostrar la seua professionalitat.
Fotos: José Royo.
Mes info sobre esta tradició valenciana en la web