Els Premis al Mèrit Esportiu 2020 ja tenen guanyadors i guanyadores
Yulen Pereira, del club Sala de Armas Valencia, i Ana Belén Delgado, del Valencia Club de Halterofilia, obtenen el guardó com a millors esportistes
L’edició XXI dels Premis al Mèrit Esportiu ja té guanyadors i guanyadores. El jurat responsable de valorar les candidatures ja ha donat a conéixer el nom d’esportistes, clubs i entitats que rebran la distinció de l’Ajuntament de València.
Els guardons, amb més de dues dècades d’història, premien els millors resultats esportius aconseguits durant l’any precedent, en aquest cas, el 2020. Així mateix, també reconeixen la labor en favor de l’esport d’entitats o mitjans de comunicació.
La regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé, ha comentat que “el 2020 va ser un any tremendament difícil per a l’esport. No obstant això, va haver-hi molt d’esforç per part de clubs, entitats i, fonamentalment, esportistes, per a aconseguir els seus objectius”. “Dilluns que ve premiarem a totes aquelles persones que han destacat durant el 2020 en diferents disciplines i a tots els clubs i entitats que han portat el nom de la nostra ciutat al més alt”, ha detallat Bernabé.
L’acte de lliurament dels Premis al Mèrit Esportiu serà el dilluns 22 de novembre en la Sala d’actes del Complex Esportiu Cultural La Petxina.
Esport d’alt nivell
El guardó més important dins dels Premis, el d’esportista més destacat, ha sigut en aquesta edició per a Yulen Pereira, esportista del club Sala de Armas Valencia que va aconseguir en 2020 proclamar-se Campió nacional i autonòmic d’Espasa, en categoria individual i per equips. El tirador, a més, va aconseguir en 2020 la posició número 12 a nivell internacional i el seté lloc d’Europa.
En categoria femenina, la guanyadora ha sigut Ana Belén Delgado, del Valencia Club de Halterofilia, qui, en 2020, va aconseguir un quart lloc en el Campionat d’Espanya Absolut. L’esportista, que competeix en categoria de 49 quilos, va aconseguir alçar 54 quilos en arrancada i 65 quilos en dos temps.
Respecte als esportistes amb discapacitat, el jurat ha triat als atletes Rubén Aldas i Beatriz Silvestre com els més destacats de 2020. Aldas és Campió d’Espanya Absolut de 100 i 200 metres de Race Running, una disciplina esportiva per a persones amb paràlisi cerebral que consisteix a recórrer una distància determinada utilitzant una bicicleta de tres rodes sense pedals.
Per part seua, Beatriz Silvestre –juntament amb el seu guia, Pablo Montoro– va aconseguir en 2020 el segon lloc en el Campionat d’Espanya Liberty de promeses paralímpiques (400 m.), així com en el Campionat d’Espanya d’Atletisme Adaptat 1500 metres. Igualment, va aconseguir la medalla de bronze en el Campionat d’Espanya d’Atletisme Adaptat 800 metres.
En la categoria del club o equip esportiu més destacat, el Club Béisbol Astros s’ha proclamat vencedor pels seus triomfs en 2020: en l’any més difícil per a l’esport, els valencians van aconseguir proclamar-se Campions de la Lliga Autonòmica i de la Lliga Nacional Divisió d’Honor.
Quant al fet esportiu o millor resultat a nivell internacional, s’ha decidit premiar al Valencia Basket per l’organització de la fase final de la Lliga ACB de Bàsquet, entre el 17 i el 30 de juny de 2020, amb un format extraordinari que va condensar el final de la competició en dues setmanes, a conseqüència de la crisi sanitària.
Finalment, el reconeixement a la trajectòria esportiva més destacada ha sigut per a Vicente Furió, un dels màxims exponents del waterpolo valencià. Furió, durant més de 15 temporades, ha obtingut nombroses victòries a nivell autonòmic i nacional com a jugador, però també com a entrenador. A més, ha sigut seleccionador de la Comunitat Valenciana –amb quatre medalles en el seu palmarés– i segon entrenador de la Selecció Espanyola Cadet, que va aconseguir, aquest mateix estiu, la medalla de plata en el Campionat d’Europa.
Esport escolar
Els guardons també reconeixen a les i els esportistes en edat escolar. Enguany, el jurat ha dictaminat que Marco Bencomo, gimnasta del Club Antares, reba el Premi a l’Esportista en Edat Escolar més destacat; i Irene Ros, del Club de Gimnàstica Gymval, a l’Esportista en Edat Escolar més destacada. En el cas de Bencomo, en 2020 va obtindre el títol de Campió d’Espanya en Gimnàstica Artística. Per la seua banda, Irene Ros, una altra jove promesa d’aquest esport, va ser Subcampiona d’Espanya.
Cal dir també que, en categoria masculina, Miguel Guzmán (Club de Triatló Huracán) ha rebut la menció de plata, per proclamar-se Campió d’Espanya i obtindre la tercera posició en la Copa d’Europa Júnior. A més, Sergio Munuera (Valencia Club d’Halterofília), Campió d’Espanya Sub15 d’Halterofília, ha obtingut la menció de bronze. En categoria femenina, la menció de plata ha sigut per a la també esportista del Valencia Club d’Halterofília, Lucía Sánchez, qui en 2020 va aconseguir la segona posició en els Campionats d’Espanya Sub15 i Sub17.
Dins del mateix àmbit, els esportistes amb discapacitat més destacats han sigut Pedro Suárez i Nuria Pascual, dues promeses de la natació i l’atletisme, respectivament. Suárez va ser en 2020 Campió d’Espanya en edat escolar de 50 m. esquena i Pascual va guanyar el Campionat d’Espanya Sub18 en 400 m. llisos.
D’altra banda, el club València Club d’Atletisme ha aconseguit el guardó al Club en Edat Escolar més destacat, categoria que també ha atorgat una menció de plata al Club de Bàsquet Petraher i una de bronze a SD Correcaminos.
Finalment, el Club Waterpolo Turia ha rebut el premi a l’Entitat que més ha donat suport a l’Esport en Edat escolar, pel seu programa El waterpolo arriba al meu col·le, que ha acostat aquest esport a més de 5000 escolars de la ciutat de València
Esport popular
En aquesta edició, els Premis al Mèrit Esportiu no han pogut premiar a l’esport popular, tenint en compte que aquest va ser pràcticament inexistent durant 2020. Únicament s’ha guardonat a la Junta Central Fallera, com a Col·lectiu que més ha donat suport a l’esport popular, per fomentar l’esport base entre les valencianes i els valencians des de fa més de 30 anys.
Voluntariat esportiu
Dins d’aquesta categoria, María Jesús Blasco i Francisco Javier Lacomba ha obtingut el premi a la voluntària i el voluntari més destacat, respectivament. Blasco forma part de l’Oficina del Voluntariat des del 2015 i en aquests 6 anys ha prestat la seua ajuda en 105 esdeveniments esportius. Igualment, Lacomba es va integrar al voluntariat esportiu en 2013 i des de llavors ha participat en 145 esdeveniments.
València Triatló ha sigut premiat com l’entitat que més ha donat suport al moviment del voluntariat esportiu per la seua labor formant a les voluntàries i els voluntaris, així com la seua estreta col·laboració amb l’Oficina del Voluntariat Esportiu.
Altres àmbits relacionats amb l’esport
Els Premis al Mèrit Esportiu guardonen a més a aquells mitjans de comunicació i periodistes que difonen la realitat esportiva de la ciutat de València. En aquest cas, els premis han anat a parar al programa radiofònic Aros Olímicos, de Plaza Radio, i al projecte de Museu Virtual del Levante UD.
A més, en aquesta edició també s’ha premiat a l’entitat no esportiva que més ha promogut l’esport. Segons el veredicte del jurat, la delegació valenciana de l’Associació d’Empresaris de Centres Esportius de la Comunitat Valenciana (AEVCD) obté el reconeixement, per la seua labor promovent l’esport entre la ciutadania, especialment durant els mesos de confinament domiciliari. D’altra banda, el Valencia Basket i el UD Marítim Cabanyal també han rebut un guardó, per promoure la igualtat de gènere en l’esport.
Premi Amorós al Mèrit Esportiu
Finalment, el Premi Amorós al Mèrit Esportiu Ciutat de València ha sigut atorgat a l’esportista Ricardo Ten, per la seua trajectòria esportiva.