Vols ser àrbitre de l’esport escolar a València?
Esta campanya es troba dins del programa dels Jocs Esportius Municipals de València en col·laboració amb les Federacions de Bàsquet, Handbol, Hoquei i Voleibol
Amb l’inici de les extraescolars també es posa en marxa, un any més, els Jocs Esportius Municipals de València i és per això que la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València ha iniciat una nova campanya de promoció i captació d’àrbitres per a la temporada 2023-2024, en col·laboració amb les Federacions Esportives de Bàsquet, Handbol, Hoquei i Voleibol.
Sota el lema “Vols ser àrbitre de l’esport escolar a València?”, es pretén atraure l’atenció de joves que vulguen sumar-se a este col·lectiu per a la seua formació tant professional com personal.
Per a poder ser àrbitre escolar cal complir una sèrie de requisits com són serietat i ganes de treballar; tindre, almenys, els 16 anys complits; assistir al curs i a les pràctiques de formació que establisca la Federació; tindre disponibilitat per a arbitrar en qualsevol districte de València capital ja que els partits solen celebrar-se els dissabtes al matí, encara que també es poden disputar entre setmana (dimecres, dijous i divendres de 17.00 a 19.00) i, estar fàcilment localitzable.
D’altra banda, si t’agrada l’esport és una bona oportunitat per a seguir lligat a este però coneixent una nova faceta igual d’important que la de pertànyer a un equip esportiu ja que la labor de l’àrbitre és fonamental per al correcte desenvolupament del procés d’aprenentatge dels joves participants en l’esport. La figura arbitral contribueix a l’adquisició dels valors esportius (joc net), exercint la seua labor de jutge i jutjant la conducta esportiva en el joc. A través de la seua labor de control i aplicació de les regles del joc, els participants podran identificar si la seua conducta esportiva és positiva o no, reforçant, d’aquesta manera, l’adquisició de valors i evitant els mals comportaments.
El treball d’un àrbitre és de gran rellevància i la persona que exerceix este treball ha de tindre una sèrie de qualitats com ser imparcial, actuar com a autèntic jutge i ser just en cadascuna de les seues decisions. A més, ha d’aconseguir que els altres agents que participen del joc com a entrenadors, monitors, pares, centres escolars i entitats esportives perceben la imparcialitat de qui està arbitrant. La persona que exerceix d’àrbitre ha de fer complir les regles de joc i altres normes que li han sigut donades i, no oblidar que en tractar-se d’una competició en edat escolar, haurà de tindre sempre en compte l’orientació educativa de l’activitat.
Així mateix haurà de contribuir a difondre l’esperit esportiu del joc net i, tindre sempre present que el caràcter de l’actuació arbitral serà educativa i preventiva, i haurà de concedir un marge de confiança a l’esportivitat de tots qui tinguen relació amb les activitats esportives dels jocs i mantindre el prestigi d’esta activitat com mig educatiu i formatiu, per damunt del purament competitiu. En este sentit, tots els agents participants i especialment els àrbitres actuaran de conformitat amb este esperit, divulgant en tot moment la vertadera fi dels Jocs Esportius Municipals: l’educació esportiva i el Joc Net.
Un àrbitre ha d’actuar com a notari de la realitat ja que ha de donar fe del succeït en el joc, traslladant l’acta del partit a la Federació i, no podem oblidar que els àrbitres escolars tenen una gran responsabilitat, per la qual cosa han de ser exemplars i garantir l’honestedat.
L’àrbitre escolar no pot oblidar que la competició en l’esport escolar ha de distingir-se de les altres competicions oficials i ha de respectar la capacitat del menor a cada moment, tenint en compte la seua edat o el seu grau d’evolució i plantejar una actuació adequada i educativa, per a cadascun dels desenvolupaments i processos esportius. I, també ha de tindre en compte que els xiquets i les xiquetes que participen en els Jocs Esportius Municipals són persones en formació i l’esport ha de contribuir a la seua educació integral, al desenvolupament de la seua personalitat i a la integració harmònica del menor en la societat perquè els valors que adquireixen en esta etapa són de gran importància, ja que, la influència que s’exerceix sobre ells i elles a través del desenvolupament esportiu, condicionarà l’adquisició dels valors d’esportivitat i joc net i, la seua posterior transferència a la vida en societat.
Per tot això, si t’agrada l’esport, vols que et compensen per això i, vols arbitrar partits en col·legis de València capital en els quals competeixen joves des dels 8 fins als 16 anys contacta amb alguna de les federacions esportives (Federació de Bàsquet, Handbol, Hoquei o Voleibol) que organitzen els campionats dels Jocs Esportius Municipals de la ciutat de València i també pots sol·licitar informació addicional a través del mail jocsesportius@fdmvalencia.es, al telèfon 633685035 (en horari de 16.00 a 19.00 h. de dilluns a dijous) o consultar la nostra web https://www.fdmvalencia.es/es/deporte-escolar/juegos/