“Tria eixos cinc” celebra el primer taller sobre eines útils per a aconseguir un esport de qualitat
Dimecres passat va tenir lloc, en el saló de conferències del Complex Esportiu Cultural Petxina, el primer taller per al foment d’un esport de qualitat lliure de violència, basat en estratègies pràctiques. Es tracta de la primera de les moltes accions contemplades dins del programa “Tria eixos cinc”, creat per la Fundació Esportiva Municipal i la Associació de Piscología de l´Esport de la Comunitat Valenciana, i està dirigida a tots els agents de l’esport.
El Director Gerent de la FDM, José Vicente Berlanga, va ser l’encarregat de presentar el taller i va assenyalar que “el principal objectiu és el de dotar d’eines sobretot als dirigents esportius per a fomentar un esport de qualitat lliure de violència”. La principal raó de ser dels agents esportius és la de crear un marc impulsor de valors positius que fomenten l’esport de qualitat, allunyant-ho de comportaments inadequats i perjudicials que tenen en la violència i l’agressió la seua forma més característica d’expressió.
Seguidament, el president de l’Associació de Psicologia de l’Esport de la Comunitat Valenciana i Vicepresident de la Federació Espanyola de Psicologia de l’Esport, David Peris, va passar a presentar les cinc lliçons per a un esport de qualitat. En aquest sentit, va explicar que l’esport és aprenentatge, enalteix la companyia, precisa de la diversió, requereix esforç i, sobretot, l’esport és respecte. Durant l’acte es va incidir sobre la importància de treballar sobre els cinc punts de forma conjunta, ja que no existeix la possibilitat d’un esport de qualitat sense les cinc claus sempre presents com a pilars angulars d’una pràctica esportiva que cerque l’excel·lència en el resultat obtingut.
Els responsables de les diferents entitats esportives amb els entrenadors com a principals protagonistes, han d’oferir les condicions perquè els més joves es beneficien de l’esport, tant a nivell personal com a esportiu. Així doncs, és el seu haver de crear unes condicions perquè els esportistes siguen millors persones. Com s’aconsegueix açò? Involucrant a tots els agents que intervenen en l’acció educatiu-esportiva perquè fomenten l’aprenentatge, la diversió, la companyonia, el respecte i l’esforç.
La jornada va començar amb una benvinguda i presentació de directrius bàsiques per a establir el marc de treball. Seguidament es van establir grups de treball per a analitzar la situació actual, les possibles mesures per a millorar la qualitat de l’esport i les metes que ens marquem. Es van designar responsables per grups que van actuar com a secretaris per a traslladar la informació al gran grup.
Finalment, es realitze una posada en comú la qual va generar un nodrit debat sobre les diferents realitats que ens trobem i amb açò es van establir unes interessants conclusions, com a punt de partida. Sobre les esmentades conclusions s’assentarà el treball que es duga a terme durant la campanya.
L’organització va demanar la col·laboració de tots els assistents perquè remeten les seues propostes i, al costat de les conclusions dels responsables de la jornada, s’elaborarà material didàctic per a conformar els futurs tallers i manuals que es difondran en totes les entitats adscrites i publique general per a fomentar un esport de qualitat.