Una cita històrica : València acull el major campionat de gimnàstica artística espanyola
València ha sigut per una setmana la capital de la gimnàstica artística espanyola. La nostra ciutat ha rebut amb els braços oberts al Campionat d’Espanya de Gimnàstica Artística, que s’ha celebrat del dia 15 al 21 de juliol en el Pavelló Municipal de la Font de Sant Lluís. Un esdeveniment que ha sigut un rotund èxit de participants i de públic.
Els números parlen per si sols. Més de 1.000 gimnastes de totes les edats han passat per la pista central del pavelló de la Font de Sant Lluïu per a donar el millor de si mateixos i enlluernar el públic assistent amb la pràctica d’este bell, però sacrificat esport. Uns 300 tècnics, 45 jutges i 36 delegats també s’han desplaçat a la capital del Túria per al correcte desenrotllament de les diferents competicions. A més, més de 80 voluntaris, aportats per l’Oficina de Voluntariat Esportiu de la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València han col·laborat per a tot fóra l’èxit que ha sigut.
Un campionat que ha sigut una cita històrica. Històrica per diversos motius. En primer lloc, era la primera vegada que les categories masculines i femenines participaven en una mateixa competició. Una novetat que ha fet que este siga el major campionat de gimnàstica que s’ha realitzat fins al moment al nostre país.
En segon lloc, esta edició també ha incorporat el Campionat d’Espanya Base de Gimnàstica Artística Femenina, en el que competixen les gimnastes de menor edat. Així, la Federació ha mostrat el seu compromís amb els clubs i esportistes que no aconseguixen els nivells nacionals, però que són el futur de la gimnàstica espanyola.
Però potser la novetat més espectacular ha tingut a veure amb l’equipament utilitzat. Per primera vegada s’ha utilitzat un podium olímpic en una competició d’estes característiques. Es tracta d’una estructura metàl·lica de més de 100 metres quadrats en la que s’ancoren tots els aparells que s’utilitzen en les diferents disciplines. Un base que s’havia utilitzat en els Jocs del Mediterrani que s’han celebrat enguany a Turquia i que té un grandària dos vegades més gran que el podium utilitzat en els Jocs Olímpics de Londres 2012.
Per al muntatge d’esta enorme estructura han sigut necessaris tres camions per a transportar-ho des de França, més de vint operaris i tres dies de treball. A més, també s’ha muntat una sala annexa amb un joc complet d’aparells per a entrenaments i calfaments.
Totes estes novetats es van poder comprovar durant els set dies que ha durat el torneig. Una setmana en què hem pogut comprovar la bona salut de què gaudix este esport al nostre país gràcies al completíssim programa de la cita.
El dimarts va començar la competició amb les gimnastes més xicotetes. Va ser el moment del Campionat d’Espanya Base de GAF que es va prolongar fins al dimecres. En estos dos dies les gimnastes de cinc anys d’ara en avant van demostrar tot el seu talent i van conquistar el públic amb les seues destreses.
El dijous van començar a participar els gimnastes dels nivells nacionals. En esta segona jornada van participar xics i xiques de fins a vint anys d’edat corresponents als nivells 2, 3i 4 de gimnàstica base. El divendres va ser el torn dels esportistes de nivells nacionals més jóvens, tots ells amb edats compreses des dels 7 als 12 anys.
El dia gran del campionat va ser el dissabte dia 20 de juliol. En ella van participar els equips dels nivells més alts de la disciplina. Uns esportistes que venien d’obtindre molt bons resultats en els Jocs del Mediterrani i que han demostrat que estan més que preparats per a donar noves alegries a l’esport espanyol.
En l’últim dia de competició, va ser el torn dels esportistes de nivell 6 i 9, tant de gimnàstica artística masculina com femenina. Així, es va donar per conclosa un campionat d’Espanya que quedarà en la memòria de gimnastes i aficionats.