Notes de premsa

València acull el primer Fòrum Permanent de Ciutats Esportives a nivell nacional

 • , ,

La sessió inaugural del Fòrum Permanent de Ciutats Esportives ha comptat amb l’assistència de representants públics provinents de Sevilla, Màlaga, Valladolid, Castelló, Palma i Granollers. L’acte s’ha celebrat aquest matí a la Sala de Premsa i Juntes de la Fundació Esportiva Municipal de València, situada en el Complex Esportiu Municipal “Petxina”.

Al llarg del transcurs d’aquesta vesprada i demà, en el fòrum es continuaran constituint-se taules redones en les quals cadascuna de les ciutats participants exposarà els seus respectius enfocaments en matèria d’esports.

En les paraules de benvinguda dirigides als assistents, la regidora d’Esports de València, Pilar Bernabé, ha destacat que la creació d’aquest fòrum “aspira a convertir-se en un espai de debat pioner a Espanya”. Al que ha afegit que té com a propòsit que “ciutats amb poblacions, problemàtiques i reptes similars puguen periòdicament compartir i discutir iniciatives, projectes i solucions als desafiaments que la gestió de l’esport planteja en cadascuna d’elles”.

Pilar Bernabé també ha volgut subratllar que “la constitució d’aquest fòrum va de la mà amb l’estratègia de futur de la nostra ciutat, en la qual es recolza el nostre Pla Estratègic d’Esport de València que va ser elaborat per la Fundació Esportiva Municipal fa ja una dècada”. Aquest Pla Estratègic té com a objectiu principal promocionar la pràctica d’activitats físiques i esportives en el conjunt de la ciutadania, proporcionant un model que siga inclusiu i adaptat a les necessitats de totes les persones.

 

L’organització i el format del Fòrum Permanent de Ciutats Esportives

Cal destacar que la direcció tècnica i la coordinació per a aquestes jornades s’ha dut a terme en col·laboració amb la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat de València. El format del fòrum consisteix en taules redones en les quals s’aborden temàtiques específiques a l’efecte de que es puga debatre sobre les principals problemàtiques associades a cada taula i les propostes de solució sobre les quals treballa cada ciutat.

Per a això, l’organització ha elaborat un breu resum que serveix de base per al debat en cadascuna de les taules redones amb la informació que prèviament ha sigut facilitada per les ciutats. La informació requerida per a donar peu a aquestes taules s’ha organitzat en tres blocs: en un primer lloc, un resum de la informació de caracterització de cada ciutat, en segon lloc, la identificació d’àrees de millora i, finalment, les propostes de solució.

D’acord amb l’anterior, al llarg d’aquests dos dies, en les taules redones es tractaran temes com ara l’organització d’esdeveniments esportius, els models de gestió, l’estructuració de les escoles esportives municipals i els seus jocs esportius, el manteniment d’instal·lacions esportives així bé com els programes d’activitat física i salut o els programes per a poblacions amb necessitats especials, entre altres.

 

Un fòrum amb vista al futur

Des de l’Ajuntament de València es vol incidir en “el compromís de València a dotar a aquest fòrum d’un caràcter de permanència”. En aquest sentit, la regidora d’Esports ha manifestat la seua voluntat a “desenvolupar i reforçar les línies clau que sorgisquen de cada taula redona de manera al fet que s’examinen i puga debatre’s el seu progrés en futures edicions del Fòrum”.

De resultar reeixides les propostes que es formulen i implementen a partir de les edicions del Fòrum Permanent de Ciutats Esportives, Pilar Bernabé ha emfatitzat que “es pot aconseguir que cada vegada siguen més les persones que se sumen a la pràctica de l’esport i els valors que transmet com a activitat saludable, educativa, lúdica i generadora d’una important cohesió social i familiar”.