València, destinació turística esportiva
En el Pla Estratègic de l’Esport de València s’ha dedicat un apartat especial a l’estudi de València com a ciutat que es pot promocionar nacional e internacionalment a través de l’esport. En este sentit, es recull en el seu Pla d’Acció un projecte específic (Projecte núm. 12) que establix una línia d’actuació en este apartat.
El turisme és un dels pilars bàsics de l’economia tant a la Comunitat com a la nostra ciutat. València és la ciutat del vell continent que més ha crescut en els últims anys segons l’European Cities Tourism. Este creixement ha sigut fonamentalment gràcies als denominats city breaks (viatges d’oci de dos o tres dies de duració) i al turisme de congressos i, a més, també ha exercit un paper important en determinats moments la celebració de grans esdeveniments esportius, especialment durant els anys de l’America’s Cup.
En entrar a estudiar en concret el turisme esportiu cal distingir entre el turisme esportiu “d’espectacle” relacionat amb els grans esdeveniments esportius i amb els clubs d’elit, especialment el futbol, on el turista actua d’espectador. I d’altra banda, el “turisme pràctica”, en el qual el visitant acudix a la nostra ciutat amb motiu de practicar algun esport o de participar en algun esdeveniment esportiu.
En el primer cas, València ja compta amb experiències notables tant en grans esdeveniments periòdics com puntuals, com el Mundial d’Atletisme en Pista Coberta, el Global Champions Tour, l’Open de Tenis 500, la Fórmula 1 i, especialment, l’America´s Cup.
No obstant això, on encara queda molt de terreny per explotar i on no s’han aconseguit totes les nostres possibilitats és a consolidar València com a destinació turística per a practicar esport. Esta és la línia en què més es va incidir al Pla Estratègic de l’Esport de València.
Entre les opcions més destacades es van contemplar el foment de la pràctica esportiva per lliure de les diverses activitats relacionades amb els esports de platja i esports nàutics, l’aprofitament del parc Natural de l’Albufera (en disseny actualment el seu Pla d’Usos per l’Àrea de Conservació d’Espais Naturals de la Conselleria de Medi Ambient), el golf, així com les rutes pels paratges naturals dels voltants.
D’altra banda, en l’apartat dels esdeveniments esportius participatius en els quals València pot oferir un dels millors calendaris de qualsevol ciutat europea és la Marató i el Triatló que en l’actualitat reunixen tots els condicionants per a ser, en els pròxims anys, un clar exemple de turisme esportiu associat a la pràctica fisicoesportiva, creixent en el nombre de participants locals, però en gran manera en nacionals i estrangers.
Ambdues proves aspiren a convertir-se en dos de les millors en cada modalitat, ja que València oferix unes condicions immillorables de clima i orografia plana que permeten fer bones marques, recorreguts atractius lligats a la Marina Reial Joan Carles I i la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com una gran oferta turística per a esportistes i acompanyants.
En esta línia ja s’ha començat a treballar amb les entitats promotores (S.D. Correcaminos i Trisense-Federació de Triatló) conjuntament amb la FDM i la Fundació Turisme València. Completen el calendari esportiu proves que gaudixen d’una bona projecció com són la Mitja Marató i la 10 K, ambdues ja en marxa i amb uns resultats positius.
També l’àmplia oferta esportiva de la ciutat pot ser un estímul per a estudiants europeus a l’hora d’optar per destinació en la sol·licitud de beques d’estudis i llocs en els quals ampliar la seua formació.
Finalment, destacar que per a aconseguir que València siga una destinació turística esportiva en tota la seua amplitud ha d’haver-hi un treball conjunt i ben coordinat entre els responsables turístics de la Generalitat, Diputació, Ajuntament i Turespaña, així com dels responsables de les institucions esportives i del sector turístic empresarial. Tota esta tasca es proposa centralitzar-la a través d’un únic fòrum tal i com han fet altres importants ciutats europees.