València entrega a Kosice el premi a la ‘Millor Ciutat Europea de l’Esport 2016′ en el Parlament Europeu
La Fundació Esportiva Municipal (FDM), que ostenta la Secretaria Internacional de l’Associació de Capitals Europees de l’Esport (ACES), ha triat a Kosice com ‘Millor Ciutat Europea de l’Esport 2016′, guardó que ha entregat el director gerent de FDM, José Vicente Berlanga, en el Parlament Europeu.
L’Associació de Capitals Europees de l’Esport (ACES) va instaurar en 2013 el reconeixement a la millor ciutat europea de l’esport basada en els principis generals i objectius que regixen ACES Europa. La Fundació Esportiva Municipal de València, com a ens independent i imparcial, exercix la Secretaria Internacional de l’Associació i s’ha encarregat d’analitzar les memòries i dossiers rebuts a través del seu equip tècnic.
Per al reconeixement a la ‘Millor Ciutat Europea de l’Esport 2016′, es van presentar les candidatures de Crema (Itàlia), Gijón (Espanya), Ruse (Bulgària), Las Rozas (Espanya), Setúbal (Portugal), Kosice (Eslovàquia), Pisa (Itàlia), Saronno (Itàlia) i Stoke-on-Trent (Regne Unit).
Els criteris utilitzats per a l’avaluació de les diferents candidatures presentades coincidixen amb els objectius de les ciutats membres d’ACES:
- Que les activitats esportives realitzades s’orienten fonamentalment al ‘Gaudiment de l’exercici’ i la pràctica’.
- Que les accions empreses se sustenten en el ‘Compromís d’èxit’ i el valor de l’esforç a través de la pràctica.
- Que les activitats realitzades promoguen el ‘Sentit de comunitat’ i solidaritat entre els participants.
- Que la pràctica es regisca pel ‘fair play’ i el desenrotllament dels valors olímpics.
- Que les activitats exercides s’orienten cap a la ‘Millora de la salut’.
El Parlament Europeu ha sigut l’escenari en què més de 30 ciutats del continent han arreplegat el guardó de Ciutat, Comunitat i Vila Europea de l’Esport 2017, amb especial protagonisme per a Marsella (França), Capital Europea de l’Esport 2017, en un acte en què també participen les Capitals 2018 Sofía, 2019 Budapest, 2020 Màlaga i les candidates 2021 Lisboa i L’Haja.
A l’acte van acudir més de 300 persones amb la presidència de l’esdeveniment per part de Gian F. Lupattelli, president i fundador de ACES EUROPE; i l’assistència del comissari Europeu d’Esports, Tibor Navracsisc; la presidenta de la Comissió de Cultura, Silvia Costa (MEP); el president Inter Grup parlamentari Esports, Santiago Fisas (MEP); el president del Grup Consultiu Europeu (GCE), Andrey Kovatchev (MEP); i el vicedirector Educació, Cultura, Joventut i Esports de la Comissió Europea, Jens Nymand Christensen.
Els principis generals que guien l’actuació de ACES Europa, en línia amb la funció social i educativa de l’esport promoguda per la Unió Europea, partixen del principi de responsabilitat i ètica que ha de regir l’acció dels promotors de l’esport. La funció social que es perseguix amb esta actuació és la de transmetre uns valors culturals associats al desenrotllament de l’esport, compartits a través de la diversitat d’experiències desenrotllades pels municipis europeus en àmbits com a educació, integració, qualitat de vida, salut i inclusió social.
Des d’esta dimensió social, l’esport representa un instrument privilegiat per a l’educació en l’etapa de formació, on es concep com a complement del desenrotllament integral dels mas jóvens. En este sentit, l’esport resulta molt útil en les polítiques d’integració i inclusió social ja que permet arribar a alts nivells de cohesió social en aquells territoris on s’estén la cultura esportiva.
L’esport és un dels principals indicadors del nivell de vida d’una societat. Contribuïx a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, a millorar la seua salut i benestar, a més de facilitar el diàleg entre les diferents cultures, promoure l’enteniment, la col·laboració, la pau i la solidaritat entre els pobles. És l’esport per a tots, l’esport popular i recreatiu, l’esport orientat a la salut, la integració, el que millor representa els valors europeus d’igualtat i solidaritat.