València reivindica l’esport igualitari i divers en el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport
València continua treballant per convertir-se en referent com a ciutat inclusiva, tolerant i gayfriendly. En el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport, la Fundació Esportiva Municipal de València ha volgut mostrar el seu compromís amb un esport igualitari i divers, lliure de discriminació i LGTBIfòbia. Per això, amb motiu de la celebració el 19 de febrer del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport, la façana del consistori lluirà durant aquest cap de setmana una pancarta commemorativa.
En aquesta jornada, el regidor d’Esports, Javier Mateo, ha volgut transmetre “molt alt i molt clar” que València “és una ciutat inclusiva, per això vol referenciar-se en el món com, per exemple, sent seu dels Gai Games 2026, els jocs esportius de la inclusió. Estem orgullosos d’haver aconseguit per a aquesta ciutat aquest esdeveniment de gran rellevància perquè donarà visibilitat a les realitats diverses que l’heteronorma amaga i estigmatitza”.
“Volem ser un referent, volem demostrar que aquesta és una ciutat oberta on es pot practicar l’esport en total llibertat i de manera inclusiva. Tenim el deure de lluitar contra la intolerància i a favor de la diversitat perquè l’esport ha de ser un espai segur en el qual totes les persones gaudisquen en llibertat”, ha afegit Mateo..
En aquest sentit, València compta amb moltes entitats esportives que s’han convertit en un referent per al col·lectiu, com el Club Esportiu LGTB+ Samarucs o el Club Esportiu LGTBI+ DRACS. El treball d’aquests i molts altres clubs han permés continuar lluitant contra la LGTBIfòbia mitjançant l’esport.
Denunciar les discriminacions
El 19 de febrer de 1961 va nàixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que es va identificar públicament com a homosexual. Fashanu va veure com la seua carrera va quedar truncada per la seua orientació sexual i va ser víctima d’assetjament, insults i homofòbia fins que, l’any 1998, es va suïcidar.
Per això, el 19 de febrer se celebra a tot el món el Dia Internacional contra la LGTBIfobia en l’Esport. Una jornada que pretén recordar al futbolista britànic, denunciar les pressions i la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+ dins del món de l’esport i acabar amb els tabús i les barreres.
Gay Games 2026
L’aposta de València per l’esport divers, igualitari i inclusiu és més ferm que mai, ja que acollirà els Gay Games de l’any 2026.
Aquest esdeveniment esportiu i cultural ofereix un entorn segur per a la pràctica esportiva del col·lectiu LGBTQ+ i té com a principis bàsics la participació, la inclusió i la diversitat. Per això, des del 1982 els Gay Games conviden a participar a totes les persones, independentment del seu sexe, raça o origen ètnic, discapacitat, orientació sexual o religió.
L’esdeveniment, que dura 12 dies, se celebrarà entre maig i juny d’eixe mateix any i acollirà competicions de més de 30 modalitats esportives. Entre elles, trobem esports autòctons com la pilota valenciana o el colpbol; esports nàutics, com la vela, el rem o el caiac polo; i arts marcials. També esports d’equip –bàsquet, vòlei platja, hoquei, futbol, sóftbol o rugbi–, modalitats individuals –esgrima, tennis, golf o ciclisme– i novetats com són els e-sports o el quidditch..
A més, inclourà diverses activitats culturals, atraient, previsiblement, a 15.000 esportistes i 100.000 visitants, cosa que suposarà un impacte econòmic per a la ciutat de més de 120 milions d’euros.
Compromís LGTBIQ+
València ha presentat la seua candidatura per a acollir en 2024 la Convenció Anual d’IGLTA, principal associació internacional d’empreses turístiques especialitzades en el segment LGTBIQ+. Aquest esdeveniment congrega a la major part dels operadors centrats en l’esmentada comunitat, i la celebració de l’esmentat esdeveniment a la ciutat reforçaria l’aposta de la nostra ciutat per atraure a aquest mercat.
València ja va entrar a formar part, a l’inici de l’any, de la Xarxa de Ciutats LGTBIQ+, i els Gay Games són un dels principals atractius turístics i esportius. València forma part d’aquesta associació que gestiona les principals destinacions turístiques mundials dirigits a aquest públic objectiu on, el major potencial són les possibilitats de desenvolupament personal que la ciutat ofereix a totes les persones, amb independència del seu sexe, origen ètnic, discapacitat o orientació sexual.