Notícies

València tindrà un escull artificial subaquàtic per a la pràctica del busseig i de l’ecoturisme

 • ,

València disposarà este estiu del primer escull subaquàtic artificial d’Espanya, ubicat a pocs metres de la seua costa i que, a més d’afavorir la regeneració de les platges i preservar la biodiversitat del fons marí, busca atraure a aficionats de l’ecoturisme i de la pràctica del busseig esportiu.

El projecte “Arrecifes Valencia” arrancarà amb una primera fase en què la que se submergiran en la platja de La Malva-rosa tres estructures artificials d’entre vint i vint-i-quatre tones de formigó que recreen els cércols olímpics, la coberta de l’edifici oceanogràfic i àmfores semienterrades.

El repte, segons explica la directora del projecte i tècnic de la Fundació Esportiva Municipal (FDM), Natividad Domingo, és arribar a crear un circuit de turisme subaquàtic amb nous esculls de diferents dissenys, dificultats i profunditats com un “parc aquàtic” que puga estendre’s per la costa de València. Esta primera “peixera natural” serà una realitat en breu quan les tres plataformes dissenyades -dos de 6×3 metres i una altra de 4×4-, que actualment romanen fondejades en el port de València, siguen reflotades en una complexa operació i traslladades a la seua ubicació definitiva a uns 180 metres de la costa i a a penes 4 metres de profunditat.

Momento de la inmersión de los arrecifes artificiales

Momento de la inmersión de los arrecifes artificiales

Volem que la gent que estiga en la platja, bussejant amb tub o a pulmó puga acostar-se a conéixer este paisatge subaquàtic”, apunta Domingo, qui explica que la iniciativa va sorgir fa dos anys com un projecte científic per a “estabilitzar i protegir les platges i frenar la seua degradació”. Assenyala que les estructures de formigó tindran diferents acabats -àrids, llisos i esgarrats- i s’integraran amb la fauna i flora per a ajudar a revitalitzar l’entorn i crear hàbitats “agradables” per a la implantació d’un ecosistema marí.

En el projecte ha col·laborat el catedràtic de l’Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (UPV), Pedro Serna, per a qui és clau el caràcter “no invasiu” del formigó i la seua capacitat “de simbiosi” amb el medi, ja que és “el més paregut a la pedra del fons del mar que pot trobar un peix o una planta, però artificial”.